Elárasztja az import fokhagyma a magyar boltokat? Mutatjuk, honnan érkezik a legtöbb

Agrárszektor 2023. június 28. 10:02

Évek óta folyamatosan csökken a fokhagyma termőterülete Magyarországon, míg 2022-ben körülbelül 780 hektáron termesztették a zöldséget, addig idén már csak 672 hektáron zajlik termelés - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kiemelték, a termelési költségek növekedése, illetve az egyre szélsőségesebb időjárás hatással vannak a termelőkre, így sokan egyre kisebb felületen termesztenek. Az Agrárkamara közölte azt is, hogy a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást, így jelentős importra szorulunk fokhagymából, aminek a legnagyobb része Spanyolországból, Hollandiából és Olaszországból érkezik hazánkba.

2023-ban már csak 672 hektáron termesztenek fokhagymát Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy évek óta csökken a termőterület hazánkban, 2022-ben ugyanis a beadott területalapú támogatások szerint tavaszi és az őszi fokhagymát összesen 778 hektáron termesztették itthon. A tavalyi terület is igazolja a csökkenő tendenciát, hiszen 2021-ben 796 hektáron zajlott a fokhagyma termesztése (érdemes megjegyezni, hogy a KSH adatai szerint 826 hektáron folyt ekkor termelés). A termelési költségek növekedése, az éghajlatváltozás és az egyre szélsőségesebb időjárás folyamatosan megnehezítik nemcsak a magyar, de az európai termelők életét is, mindezen tényezők komoly bizonytalanásig faktorokat hoznak a termelésbe, ezáltal pedig sokan kisebb felületen termesztenek

- közölte az Agrárszektorral a NAK.

Mi a helyzet a fokhagymával Európában? Mennyibe kerül a magyar termék? Miért válaszd a magyar fokhagymát a külföldi helyett? Erre és még több érdekes kérdésre is választ kaphatunk, az Agrárszektor teljes cikkében, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images