Nagy munka vár Kaposvárra: megkezdték a város több pontján illegálisan lerakott szemét elszállítását

MTI 2023. július 4. 14:02

Kaposváron az önkormányzat kezdeményezésére elkezdődött a város több pontján illegálisan lerakott, Olaszországból származó hulladék elszállítása - jelentette be a somogyi vármegyeszékhely polgármestere kedden reggel.

Szita Károly az egyik érintett - családi házas városrészben lévő -, szeméttel teli teleknél újságírók előtt közölte:

Rámutatott: időközben kiderült, hogy a vállalkozást egy büntetett előéletű férfi vezeti, ellene már büntetőeljárás van folyamatban, azonban az önkormányzat a kaposváriak érdekében nem vár annak eredményére, hanem maga gondoskodik a hulladék ideiglenes, biztonságos elhelyezéséről.

Szita Károly felhívta a figyelmet arra, hogy bármilyen hulladék lerakása engedélyköteles; mivel a vállalkozás nem szerzett ilyet, megsértette a rendkívül szigorú európai és "talán még szigorúbb" magyar jogszabályokat is, bűncselekményt követett el.

Elmondta: kedvező időjárás esetén két hét alatt tisztulhatnak meg a jelenleg még hulladékkal szennyezett kaposvári ingatlanok. Hangsúlyozta: döntésükkel példát szeretnének mutatni a többi településnek azzal kapcsolatban, hogy hasonló helyzetben nem érdemes várni, cselekedni kell az emberek egészsége és biztonsága érdekében.

Szita Károly egy pénteki rádióinterjúban közölte, hogy a hatósági eljárás várható elhúzódása miatt az önkormányzat maga gondoskodik az 1400 tonnányi hulladék elszállításáról. A Somogy Vármegyei Főügyészség közleményében számolt be arról, hogy vádat emelt a Kaposvári Járási Ügyészség egy büntetett előéletű férfi ellen, amiért csaknem kétezer tonnányi, Olaszországból származó hulladékot vitetett pécsi és kaposvári bérelt ingatlanokra 2022-ben. A férfi 2022 januárja és júliusa között több kamionnyi, összesen csaknem 1900 tonnányi szemetet vitetett Pécsre és Kaposvárra Olaszországból, a hulladékot a cégei által bérelt, lakóövezetek melletti telkeken helyezte el.

Címlapkép: Getty Images