Jó hírt kapott a kisváros: a jövőben sem épül itt vízgyilkos akkumulátorgyár

HelloVidék 2023. július 27. 16:01

Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár, jelentette be Vass György, a település fideszes polgármestere. Elmondása szerint a fóti önkormányzat több hónapos munkájának eredménye, hogy a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy a településen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal, írja a 24.hu.

Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem, fogalmazott a városvezető, mindössze pár órával azután, hogy az idei legnagyobb akkumulátorgyár építését jelentette be a kormány.

Vass György korábban egy lakossági fórumot tartott Fóton, ahol elmondta, őt is derült égből lórúgásként érte az akkumulátorüzem híre, és nem örül neki.

A gyűlésen kiderült, Fóton új üzem építéséről nem tudnak, a HelloParksban bérelt csarnokban folyó munka indulását pedig éppen a város jegyzője akadályozta meg. A fórumon Mihályi Zsolt Apor ismertette, hogy a BYD-nél ő maga függesztette fel a tevékenység megkezdéséhez szükséges engedély kiadásáról szóló döntést arra hivatkozva, hogy megvárja, amíg lezárul a folyamatban lévő bírósági eljárás. A pert a Foton 2023 Környezetvédelmi Egyesület indította. A BYD tevékenységét engedélyező környezetvédelmi hatósági határozat ellen adtak be keresetet, és azonnali jogvédelmet is kértek a cég ellen.

A HelloParks képviselője, egy műszaki mérnök arról beszélt, hogy a bérlőjük nem fog akkumulátorokat gyártani, a cellák nem itt készülnek, hanem Kínában. „A legveszélyesebb munka nem itt fog történni”, Fóton csak összeszerelik a kész akkumulátorokat, és ez szerinte valójában könnyűipari tevékenység. A HelloParks csarnoka egy logisztikai raktár, ám a mérnök szerint rendelkezik olyan, a legmagasabb biztonsági követelménynek megfelelő és amerikai biztosítók által bevizsgált automatikus tűzoltó rendszerrel, amely a lítiumakkumulátor-tüzek továbbterjedését is meg tudja akadályozni.

Címlapkép: Getty Images