Lélektani határ felé robog a kenyér és a péksütik ára: most kiderült, lesz-e árzuhanás

Agrárszektor 2023. augusztus 8. 10:02

A gabonaárak csökkenése miatt sok hazai fogyasztóban alakult ki a várakozás, hogy a pékáru fogyasztói ára is mérséklődhet, ám erre nagyon kevés az esély – írta az Agrárszektor.

A gabonaárak csökkenése miatt számos fogyasztóban alakult ki a várakozás, hogy a pékáru fogyasztói ára is mérséklődhet, ám erre nagyon kevés az esély – több termékkör esetében szinte biztosra vehető, hogy árcsökkenésről szó sem lehet. A búza ára ugyanis a különféle kenyerek árában mindössze 15-20 százalékot tesz ki, a komplexebb, minőségi pékáru esetében ennél is kisebb ez az arány. Sokkal többet számít a sütőipari termékek árában az energia, a szállítás és a munkabér költsége, amely sokat növekedett az elmúlt egy-két évben. Nehezíti a helyzetet az is, hogy a sütőipar régóta megoldatlan problémákkal küzd - írta az Agrárszektor.

Jelentős nyomás nehezedik a lakosság részéről a sütőiparra, hogy csökkenjenek a pékipari termékek árai, az általános költségemelkedés mellett azonban az ágazat régóta komoly strukturális problémákkal kénytelen szembenézni, amelyek hatását a válság csak felerősítette. Évek óta érezhető az ágazatban a munkaerőhiány, a szektorban összességében mintegy 6 ezer munkavállaló hiányzik tartósan, ezen belül az ágazat megnyugtató működéséhez a jelenleginél legalább 2-3 ezer szakdolgozóra, vagyis képzett pékre lenne szükség.

Ennek oka elsősorban a nagy energia- és élőmunka-igény, valamint a számos szereplő által generált erőteljes versenyben keresendő. A jövedelmezőség alacsony szintje miatt a sütőipari szereplőknél nem maradt elegendő tartalék az elmúlt években arra sem, hogy fejlesszenek, és energiahatékonyságban, valamint automatizálásban előre tudjanak lépni – ezzel is enyhítve az ágazatra nehezedő nyomást - jegyezte meg a lap.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images