Recseg-ropog a hazai nyugdíjrendszer: tovább emelné az Orbán-kormány a nyugdíj korhatárát

HelloVidék 2023. augusztus 21. 14:01

Ezer sebből vérzik a magyar nyugdíjrendszer és ezzel minden jel szerint az Orbán-kormány is tisztában van, annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt úgy tesz, mintha minden rendben lenne – írja a HVG, az alapján, hogy értesüléseik szerint a kabinet elismerte a hibákat az EU előtt és reformokat is ígért a helyreállítási alap forrásaiért. Cikkünk megjelenése után azonban ezt az információt a Pénzügyminisztérium cáfolta a HelloVidéknek.


 

A HVG információi szerint a kabinet elismerte a hibákat az EU előtt és reformokat is ígért. Első lépésben elkészítenek egy nemzetközi tanulmányt, amely megalapozhat egy 2025-ben várható nyugdíjreformot. Ezt a tervek szerint idén év végén nyilvánosságra is hozzák, azonban előre leszögezték:

mérlegelni kell a nyugdíjkorhatár további emelését, ugyanis a 2030-as évek közepén a GDP-arányos kiadások várhatóan nagyot fognak ugrani a javuló élettartam és a nyugdíjba vonuló „Ratkó-unokák” tömegei miatt.

A KSH adatai szerint 2023. januárban drasztikusan, egy év alatt 123 ezerről 308 ezerre ugrott a havi 300 ezer forint feletti nyugdíjra jogosultak száma, míg a legkisebb járandóságot kapóké sokkal kisebb mértékben csökkent.

Strukturálisan a legfőbb problémát továbbra is a társadalom elöregedése jelenti:

a gyermekszületések száma továbbra is drámaian alacsony, vagyis fokozatosan egyre kevesebb munkavállaló adójából kell eltartani egyre több nyugdíjast.

Történik mindez úgy, hogy a nyugdíjkassza már most hatalmas hiánnyal működik.

Frissítés! (2023.08.21. 16:37) - Reagált a Pénzügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után az alábbi, rövid cáfolatot küldte a HelloVidék szerkesztőségének a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya:

A hivatkozott cikkükben megjelent értesülés kacsa. A nyugdíjkorhatár emelése jelenleg nincs a kormány napirendjén.

Címlapkép: Getty Images