Sosem látott pedagógushiánnyal kezdődik az idei tanév: rengeteg a betöltetlen álláshely

Pénzcentrum 2023. augusztus 23. 09:32

Ugyan van még pár nap az iskolakezdésig, de eddig úgy tűnik, a 2023/2024-es tanév is úgy indul, hogy több száz pedagógus hiányzik a rendszerből a hivatalos adatok szerint. Ahogy a Pénzcentrum írja, a valódi szám azonban még ennél is magasabb lehet. Leginkább matematika, fizika, informatika és angoltanárok hiányoznak a rendszerből és főleg a fővárosban és Pest vármegyében.

Ahogy a portál írja, tavaly ilyenkor, pontosabban 2022. augusztus 11-én a közszféra állásportálján 1846 álláshirdetésre várták még a tanárok jelentkezését, 2023 harmadik hetében pedig a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt kerestek országszerte. A mostani szám a tavaly augusztusinak a harmada, bár kétséges, hogy 1200 fővel csökkent a hiány, a különbségnek feltehetően más oka van. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs minden üres álláshely meghirdetve a Közszolgálati Állásportálon. Eddig ugyan kötelező volt, de 2024. januárjától már nem lesz az, és úgy tűnik, sok helyen előrehozták ezt a határidőt.

Forrás: Pénzcentrum

A portál által kigyűjtött adatokból nem csak a területi adatok rajzolódnak ki, hanem az is, milyen szakos tanárokból van a legnagyobb hiány. Elsősorban matematikatanárok kellenek az országnak: összesen 125 hirdetésben keresnek konkrét szakpáros, egyszakos, de gyakorlatilag nagyrészt mindegy milyen, csak matektanár legyen. Ám szintén aggasztó a helyzet a fizika és informatika-tanárokat kereső hirdetések szerint, ahogy nyelvtatárokra is óriási szükség lenne: angol szakost kereső hirdetést 81-et találtunk német szakost 30-at.

Forrás: Pénzcentrum

Címlapkép: Getty Images