Sokba fájhat az ősz ezeknek a háztulajoknak: ráfizethet, akinek ilyen fa áll a portáján

Pénzcentrum 2023. szeptember 24. 09:29

Miközben egy kisebb méretű fát már 8-20 ezer forintért kivágnak, addig a közepes méretűkért már 40-60, míg a nagyokért, extra nagyokért bőven 100 ezer forint fölött kérnek el a szakemberek. Ráadásul ősszel elég sokat csörög a favágók telefonja. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a fák nem egy év alatt mennek tönkre, írja a Pénzcentrum.

Az idei viharszezonban (ami itthon a május-augusztus közötti időszakot jelenti) közel másfélszer annyit fizettek ki biztosítói kárrendezésre, mint az eddigi csúcstartó 2021-es évben. A MABISZ legfrissebb adatiból kiderül, hogy május 1. és augusztus 31. között a pénzintézetek több mint tizenhárom milliárd forintot fizettek ki, illetve tartalékolnak a lakásbiztosítási szerződéseikhez kapcsolódó kárkifizetésekre.

A károkok tekintetében különösen veszélyesek a nagy sebességű széllökések, a heves esőzések, a villámlás és természetesen az egyre gyakoribb jégverések is.

Fontos tisztázni, hogy lakott területen a fák kivágásának árát alapvetően két tényező befolyásolja. Az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület.

Ez utóbbi azért fontos, mert nem mindegy például, hogy a fa alatt egy üres mező található vagy például egy családi ház egy része, esetleg valamilyen melléképület, kerítés. Mindezek ugyanis nagyban befolyásolják, hogyan tud dolgozni a favágó.

A kora tavaszi helyzetképhez képest a kisméretű fák kivágási alapára néhány ezer forinttal drágult több favágónál is. Így a beugró 5-6 ezer forintos árhoz képest inkább már 8-9 ezer forintokkal lehet találkozni. Fontos azt is kiemelni, hogy egyes szolgáltatók nem tesznek különbséget a földről vagy alpintechnikával történő vágás között, míg mások igen, és utóbbi drágább árazásról indul.

Több helyen viszont az alpintechnikás favágás alapvetően magasabb árkategóriába esik. Kis fára persze ritkán mennek a szakemberek alpinnal, ezért értelemszerűen ezt a technikát inkább magasabb fáknál alkalmazzák, ezért nem is csoda, hogy több helyen 35 ezer forinttól indulnak ezek a szolgáltatások. Fontos azt is kiemelni, hogy a legtöbb hazai szakember internetes árai inkább csak irányadó összegek, ugyanis magából a szakmából fakadóan sok nehezítő körülmény derülhet ki a terepszemle során, amik módosíthatják az eredeti árakat.

Ezét a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakember azt javasolta, mindenki legalább 2-3 szakembertől kérjen árajánlatot. Ez elsőre lehet sok macerának tűnik, de megéri, mert súlyos pénzeket spórolhat magának valaki. Sőt, nagyobb eséllyel kerülheti el a kóklereket, hogy ez utóbbi miért kiemelten fontos, arról kicsit később.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images