Lezárul egy korszak: lebontják a legendás szegedi víztornyot

HelloVidék 2023. október 14. 10:04

Kiadták a bontási engedélyt a szegedi víztoronyra. A százéves múltra visszatekintő, Szeged látképének szerves részét képező Máglya sori víztorny funkcióját közel 20 éve nem látja el, helyét a közvetlenül mellette lévő szivattyúház vette át.

Bár a víztornyot még a szivattyúház építésével lezárták, és később a területet is elkerítették – mert a szivattyúházzal együtt üzemi területnek minősül –, sokszor lehetett látni embereket, akik felmásztak rá, ezt a MÁV is kiemelte a bontás okai között. Bár rendkívül idős, nincs műemlék besorolás alatt. Egyfajta ipari emlék, mely a Szegedre vonattal érkezők számára az egyik első jellegzetesség az ablakból kinézve - írja az Index.

Helyi városvédők szerint nem hordoz különösebb értéket az „Incze-torony”, amiről nagyon nehezen lelhető fel bármilyen háttérinformáció. A némileg a Warner Bros filmstúdió jelképére hajazó szegedi létesítményről a legkorábbi feljegyzések még 1927-ből valóak, ekkor adott ugyanis át a város akkori közgyűlése területet egy új vasúti víztorony építésére.

A torony műszaki állapota emellett az évek során folyamatosan csak romlott – ráadásul sokan a veszéllyel dacolva fel is szoktak rá mászni –, így a lebontása és a környék rendezése mellett döntöttek. A bontáshoz szükséges engedélyezési eljárás már elindult, és még az idén végre is hajthatják a bontást.

Címlapkép: Getty Images