Az egekben van itthon az üzemanyagok ára: visszasírjuk az árstopot?

HelloVidék 2023. október 20. 09:04

Az üzemanyag-árstopot csak a magyarok harmada szeretné visszavezetni, a többség elutasító lenne egy ilyen ötlettel szemben - írja a Népszava. A lap megbízásából készült kutatásból kiderült az is, hogy a mostani magas üzemanyag árak miatt az autósok 9 százaléka már más közlekedési módra váltott, illetve erre készül.

A reprezentatív kutatás során a kérdezettek fele elutasította azt, hogy újra bevezessék az üzemanyag-árstopot, és csak 37 százalék kívánja vissza ezt az intézkedést. A válaszadók maradék 13 százaléka pedig vagy nem tudja vagy nem adott választ erre a felvetésre. A szeptemberi felmérés tanúsága szerint az autóval járók 9 százaléka a mostani üzemanyagárak miatt már más közlekedési módra váltott, illetve erre készül. 33 százalék átlag 899 forintos literenkénti üzemanyagárak mellett térne át. 58 százalék nem adott számszerű választ: többségük „nem tudott”, 16 százalék pedig már eddig is csak rendszertelenül használt kocsit.

A kutatás szerint szeptemberben egy autóval rendelkező háztartás havi 40,45 ezer forintot költött üzemanyagra. Ez az összeg augusztusban 39,5 ezer forintot tett ki. A kutatásban részt vevők 66 százalék benzines, 23 százalék dízelautóval jár, 6 százalék több autót is birtokol, 2 százalék hibridet, 1-1 százalék pedig tisztán elektromosat vagy gázüzeműt vezet.

A kérdezettek majdnem fele, 49 százaléka majdnem mindennap autóba ül. A tömegközlekedésen az augusztusi 59 százalék után szeptemberben már 73 százalék gondolkodott, sőt 13 százalékuk kerékpárra is szállna.

Címlapkép: Getty Images