Megkongatták a vészharangot: csúnyán elszállhat az egyik alapélelmiszer ára

Agrárszektor 2023. október 25. 09:33

Már most is az egekben van a cukor ára és ez várhatóan a jövőben is így fog maradni, de a szakértők szerint az ágazatnak épp erre van szüksége a túléléshez. Az ársapka a kristálycukor árát korábban megvédte, de azóta már az igazodott a költségekhez.

2023-ban megtorpant a cukorrépa termőterületének évek óta tartó csökkenése, mi több, idén komoly növekedést regisztrálhattak a szakemberek ezen a téren. A tavalyihoz képest kedvezőbb időjárási és világpiaci körülményeknek köszönhetően az év során kétszer annyit cukrot állíthatnak elő az egyetlen magyarországi cukorgyárban, ami a hazai fogyasztás akár negyven százalékát is fedezheti. A cukor ára már most is magas, és ez várhatóan a jövőben is így fog maradni, de a szakértő szerint az ágazatnak épp erre van szüksége a túléléshez és a megerősödéshez - írja az Agrárszektor.

Bár évek óta egyre csökkenő területen folyt a cukorrépa termesztése Magyarországon, a 2022-es mélypontot követően idén jelentős, 60%-os növekedés volt megfigyelhető a termőterület tekintetében. A tavalyi 8621 hektáros termőterület idén 13651 hektárra nőtt, bár valójában még ennél is nagyobb területen, 14642 hektáron foglalkoznak cukorrépával a magyar termelők

- mondta el az Agrárszektornak Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke.

A szakember hozzátette, hogy ez a majdnem ezer hektárnyi különbség a két adat közül abból fakad, hogy ezen a területen évek óta horvátországi feldolgozásra termelnek. Dorogi Árpád szerint az idei termés a tavalyinál lényegesen jobb lesz, a földek több csapadékhoz jutottak, de a tavalyi aszály következtében az alföldi, különösen a dél-alföldi területeken ebben az évben is legyengült a cukorrépa, és megtámadta a makrofomina, alulról induló gyökérrothadást okozva. Ennek következtében a cukorrépa előbb „gumis”-sá válik, majd megbarnul és elrohad, nem lehet belőle cukrot kinyerni.

Mivel a hazai szükséglet 280-300 ezer tonna között mozog, így elmondható, hogy az idei termés a hazai fogyasztás 40%-át fedezheti. Ez a későbbiekben, jó logisztikával, jó szervezéssel és a technológia korszerűsítésével az 50%-ot is elérheti

- emelte ki Dorogi Árpád.

Ehhez azonban az kell, hogy a nyersanyagot megfelelő áron vásárolják meg a termelőktől, hogy az ő költségeik is rendezve legyenek. A cukorrépa ára pedig erősen kötődik a cukoréhoz, ha az magas, akkor az árak fedezik a termelési költségeket. Ez korábban nem így volt, ezért csökkent a megelőző években a termőterület - tette hozzá a CTOSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images