Szenzációs felfedezés: ezzel bankot robbanthat Magyarország

HelloVidék 2023. november 11. 11:02

Hamarosan a föld alatti vizekből nyerhet ki lítiumot a Mol Pusztaföldváron. A település felszín alatti vizeiben olyan magas a lítiumkoncentráció, hogy érdemes kinyerni belőle az alkálifémet.


 

Lítiumkitermelési próbaprojektet indít a Mol Békés vármegyében. Az alkálifémet számos területen fel lehet majd használni – akkumulátorgyártásban, üveg-előállításban, repülőgépiparban - számolt be róla az Index. A lap azt írja, hogy Pusztaföldvár felszín alatti vizeiben olyan magas a lítiumkoncentráció, hogy érdemes megpróbálni leválasztásos technológiával kinyerni belőle az alkálifémet.

A szénhidrogén-kitermelés miatt egyébként is felszínre hozott vizet hasznosítjuk majd

– mondta a portálnak Schubert Archibald, a Mol kutatás-termelési igazgatója.

Az igazgató kiemelte, a Mol által tesztelni kívánt, jelenlegi legmodernebb technológia azonban a leginkább környezetbarát megoldás: kíméletesen, körforgatással hasznosítja az olajtermeléshez egyébként is kibányászott föld alatti vizet és megkíméli a termőföldeket.

Hozzátétette, a lítium az energiaátmenet kritikus fontosságú alapanyaga, amelyet számos más felhasználási terület mellett az akkumulátorgyártásban használnak.

Pusztaföldvár, egy hozzávetőleg 1400 lakost számláló Békés vármegyei falu. Ivancsics Pétertől, a Mol Békés régió kutatás-termelési vezetője a lapnak azt is elárulta, hogy a telephelyen dolgozók közül sokan a közelben laknak, többen százéves múltra visszatekintő bányászcsaládok leszármazottjai.

A pusztaföldvári jövőbeli termelési helyszín bejárásán a Mol szakembereitől a lapnak azt is elárulták, hogy a Lítium-Projekt előkészítése 2019-ben kezdődött, vízminták elemzésével. Ekkor jöttek rá, hogy a pusztaföldvári lelőhely bővelkedik az alkálifémben. Mind csoportszinten, mind a Mol kutatás-termelés divíziója részéről több csapat dolgozott együtt, hogy a próbaprojekt elindulhasson.

Címlapkép: Getty Images