Katasztrófát jelenthet a Nitrogénművek bezárása: a szakértők is aggódnak

HelloVidék 2023. november 14. 18:34

A döbbenet és a hitetlenkedés egyaránt jellemzi az Agrárszektor által megkérdezett agrárgazdasági szereplők érzelmeit a Nitrogénművek vezetője, Bige László által bejelentett leállás kapcsán. Abban nagy az egyetértés, hogy ha valóban nem indul újra a termelés az beláthatatlan problémát fog hozni a hazai mezőgazdaságnak.

A lap azt írja, hogy egyelőre elképzelhetetlenek, azok a következmények, amiket a Nitrogénművek bezárása fog előidézni, ha egyáltalán meg fog ez történni. Mint ismert, a cég elnök-vezérigazgatója, Bige László az Agrárszektornak elmondta: a széndioxid-kvótákra kivetett terhek miatt veszteségessé vált a műtrágya gyártása, ezért felhagy a tevékenységgel.

Az biztos, hogy a hazai gyártás leállása nem kedvez a tervezhetőségnek. Ugyanis ha külföldről kell behozni a műtrágyát , akkor abban még az euró és a dollár árfolyamának bizonytalansága is jelentkezik. Vagyis azzal, ha nincs magyar műtrágyagyártás, a termelők kockázata növekedhet. Egyes termékekben 60 százalékos részesedéssel rendelkező gyártó kiesése jelentős piaci átalakulást jelent, írják.

Raskó György szerint a következmények egyértelműen negatívak lesznek. Az agrárközgazdász – aki maga is termelő – a lap kérdéseire elmondta, hogy rendszeresen vásárolt a Nitrogénművektől, és szerinte ez a legjobb minőségű nitrogénműtrágya, ami a piacon kapható. A szakember úgy tudja, hogy a hazai termelők mintegy 60%-a a péti vállalkozás termékeit használta. Elmondta:

Nincs más magyar cég, ami műtrágyát gyártana, így a jövőben az ágazat szereplőinek importból kell majd beszerezniük a tevékenységük folytatásához szükséges mennyiséget.

Az agrárközgazdász szerint ez egy hatalmas érvágás lesz a magyar növénytermelőknek, mivel egy, a GDP-hez jelentősen hozzájáruló vállalkozásról van szó, amely a működőse során komoly hozzáadott értékkel rendelkező terméket állított elő.

Szabó Lehel, a Sprinter Agroport Kft. ügyvezetője szerint ugyanakkor lehet egy kis piaci taktika is a Nitrogénművek döntése mögött.

Ha megnézzük ezt az évet, láthatjuk, hogy a tavalyihoz hasonlóan ez is kaotikus volt. A terményárak leestek, a műtrágyák azonban megdrágultak és áramlik be a külföldi termény az országba. A hazai termelők jó esetben nullszaldósra tudják kihozni ezt az évet, de sokan idén is veszteségesek lesznek

– mondta Szabó Lehel.

A szakember szerint most mindenkinek hozzá kell nyúlnia a tartalékaihoz, hogy meg tudja venni a következő szezonra a szükséges műtrágyamennyiséget. Az árak pedig – a bejelentés hatására is – emelkedni fognak. Ennek ellenére Szabó Lehel úgy gondolja, hogy január-február környékén valamilyen úton-módon újra fog indulni a termelés a pétfürdői gyárban.

Egyelőre hitetlenkedését fejezete ki a lapnak egy ismert termelő, Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője is. A növénytermesztéssel és állattartással egyaránt foglalkozó cégvezető szerint van még esély az újraindulásra.

Nem tudom elképzelni, hogy ténylegesen és tartósan leálljon a Nitrogénművek Zrt. 93 év után, szerintem ez nem opció. Az lehetséges, hogy időlegesen befejezik a működését, akár karbantartás miatt, de olyan nem lehet, hogy Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata leáll. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek.

Címlapkép: Getty Images