Megy a vita mi legyen a börtön épületével: többen is pályáznak rá Szombathelyen

MTI 2023. november 14. 10:15

Ahogy arról a nyugat.hu beszámolt, komoly vitát hozott a csütörtök délutáni rendkívüli közgyűlésen a volt börtön hasznosítási terve, ugyanis a Szombathelyi Törvényszék lebontatná és újjáépíttetné az épületet. A lap beszámolója szerint a közölt anyagból az is kiderült, hogy a Szombathelyi Egyházmegyének is vannak tervei az épülettel. Ez egész nagy vitát okozott a közgyűlésen.

A közgyűlésen elhangzott, hogy az egyházmegye egy nagyobb szabású, 15-18 milliárdos beruházást tervez, amiben szerepel egy idősek otthona is. Ez robbantotta ki a vitát, hiszen az egyházmegye nem tájékoztatta a terveiről az önkormányzatot, pedig a közgyűlésnek kell eldöntenie, hogy mi épülhessen meg a városban. A közgyűlés végül elfogadta a volt börtönre érvényes szabályok megváltoztatását, és ezzel megnyitotta az utat az egyházmegye és a törvényszék tervei előtt. Ahogy a lap írja, a közölt dokumentumok szerint a régi börtön épületét részlegesen lebontanák és újraépítenék, a déli szárnyra viszont emeletet húznának fel, hasonlóan az északi szárny kialakításához.

A terület állami tulajdonban van, kezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV). Az anyagban szerepel, hogy a törvényszék egyeztetett már az MNV-vel, az viszont nem, hogy milyen terveik vannak, milyen célokra akarják használni a majd lebontott és újjáépített börtönépületet

- írta a lap.

Címlapkép: Getty Images