4,3 milliárdos beruházás a Homokhátságon: erre költik az elképesztő összeget

MTI 2023. november 17. 19:05

Uniós támogatással fejlesztik a hulladékkezelés rendszerét a Homokhátság déli részén, a csaknem nettó 4,3 milliárd forintos beruházás célja, a hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasznosítás arányának növelése - közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester pénteken. A beruházást bemutató mórahalmi rendezvényen a politikus azt mondta, a fejlesztés költségeiből 3,852 milliárd forintot fedez hazai és uniós támogatás.

A fejlesztés részeként Mórahalmon 1200 tonna éves kapacitású válogatóművet alakítanak ki, valamint lehetőség nyílik a meglévő átrakó állomás fejlesztésére, bálatároló létrehozására, egy 1650 négyzetméteres csarnoképület építésére, melyből 150 négyzetméter szociális épületrészként funkcionálhat. Az érintett 14 településen bevezetik a "három kukás rendszert", vagyis a lakosság külön gyűjti a kommunális, valamint a papír-, műanyag és fémhulladékot, illetve a zöld hulladékot.

A háztartásoknak ezért több mint 35 ezer hulladékgyűjtő edényt osztanak ki, a településeken elhelyeznek 37 konténert, a hulladék szállításához nyolc gépjárművet vásárolnak és beszereznek rakodógépet is. Fejlesztik a jelenlegi mórahalmi és a kisteleki hulladékkezelő-telepeket, további hét településen újrahasználati-központokat alakítanak ki, ezekben azokat az eszközöket gyűjtik össze, melyek még működőképesek és mások számára használhatók. Gondoskodnak a hulladékkezelés során keletkező csurgalékvíz összegyűjtéséről és kezeléséről is - ismertette a fejlesztés részleteit a polgármester. A projekt fontos része a szemléletformálás, a környezettudatos megközelítés további erősítése - közölte Nógrádi Zoltán.

Címlapkép: Getty Images