Nesze neked fizetés: így változhat a minimálbér fölött keresők bérezése jövőre

HelloVidék 2023. november 18. 10:30

A dolgozók többsége kevesebb mint 10 százalékos fizetésemelésre számíthat, mert képtelenek többet kigazdálkodni a cégek, nyilatkozta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az RTL Híradónak. Csütörtökön jelentették be, hogy a minimálbér 15 százalékkal nő már idén december elsejével. Ennek köszönhetően emelkedik a gyod, a gyed-plafon és várhatóan a home office támogatás is.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az RTL Híradónak arról beszélt,

nem indokolt egy kétszámjegyű béremelési dinamikát fenntartani az ennek az évnek a recessziója után, és a jövő év 2-3 vagy 3-4 százalékos gazdasági bővülése ezt nem indokolja.

A riportban arra is felhívták a figyelmet, hogy az emeléssel nőnek a minimálbérhez kötött ellátások is, ami további, nagyjából 1 millió embert érint. Például a tartósan beteg gyereküket otthon ápolóknak járó gyod több mint 31 ezer forinttal havi nettó 240 ezerre emelkedhet januártól.

A kormány szerint már nem esik a fizetések vásárlóereje. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt közölte, céljuk, hogy „a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek”.

Címlapkép: Getty Images