Újabb részletek derültek ki a debreceni akkumulátorgyárról: erre készül a beruházó

Portfolio 2023. december 12. 21:31

Mind az ország, mind a város jó környezetet biztosít a CATL számára a debreceni gigaberuházáshoz. Az épülő akkumulátorgyár, a többi termelő üzemhez hasonlóan, a legmodernebb technológiával lesz felszerelve. Többek között erről is beszélt Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetője a Portfolio-nak adott interjújában.

Magyarország történetének legnagyobb magánberuházását hajtja végre a CATL Debrecenben, mintegy 3000 milliárd forint értékben, az épülő akkumulátorgyár a nagyvállalat és az ország gazdasága szempontjából is kiemelten fontos projekt. Jelentős visszhangja volt azonban a gyár elleni tiltakozásnak, míg a Magyarországra települő akkumulátorgyártó-kapacitások a mai napig megjelennek témaként a közéleti vitákban.

Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetője nyilatkozott a Portfolio-nak a debreceni beruházás fogadtatásáról, a gyár szerepéről a vállalat európai terveiben, valamint a CATL és Debrecen kapcsolatáról.

A potenciális gyártási helyszínek mérlegelésénél olyan szempontok játszottak döntő szerepet, mint a munkaerő-piac helyzete, az oktatás színvonala vagy az infrastrukturális adottságok. Ezek Debrecenben mind rendkívül kedvezőek. A döntésünket az is nagyban befolyásolta, hogy Magyarország komoly járműipari tradíciókkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy debreceni üzemünk működését az iparágból érkező, képzett szakemberek tudják majd támogatni.

- hívta fel a figyelmet.

A közel egy évvel ezelőtt lezajlott, a médiában sokszor idézett debreceni közmeghallgatásonJason Chen is részt vett, így személyesen ő is megtapasztalta, hogy a megjelent közönség milyen ellenérzéseket táplál a beruházással szemben, pedig a meghallgatás egy jó lehetőség lett volna arra, hogy egy valódi párbeszéd induljon el a debreceni polgárok, az önkormányzat és a CATL között.

Mi készen álltunk, hogy minden információt megosszunk a beruházásról egy konstruktív párbeszéd érdekében. Ehhez képest a fórumon történtek meglepetésként hatottak rám is

- tette hozzá.

A teljes interjút itt tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images