Brutálisra duzzadtak a vidéki kórházak várólistái: lesújtó adatok következnek, tényleg

HelloVidék 2023. december 19. 13:04

Jelenleg több mint 48 ezer magyar várakozik műtéti beavatkozásra, és a számuk egyre nő. Szaruhártyaműtétre egész Magyarországon 448 napot, térdprotézisműtétre pedig Szombathelyen 726 napot kell várni – vagyis 2 évet.

Magyarország jóval kevesebbet költ egészségügyre, mint más EU-tagállamok - derült ki az RTL Fókusz riportjából. Az Eurostat legfrissebb jelentése alapján a magyar GDP mindössze 4,7 százaléka megy egészségügyi kiadásokra, ez az uniós költésnek alig több mint a fele. Nálunk csak Bulgária és Írország költ arányaiban kevesebbet erre.

Ahhoz, hogy 10-15 éven belül a magyar egészségügy átlagos szintje megközelítse az európai színvonalat, az évtizedek óta halogatott, nagyon sok pénzbe kerülő és nagyon sok érdekellentétbe ütköző reformok tömeges bevezetése kell.

Döbbenetes hosszú várólisták

Csípőprotézis-műtétre Tolna megyében 387 napot, szaruhártyaműtétre egész Magyarországon 448 napot, térdprotézisműtétre pedig Szombathelyen 726 napot kell várni - derült ki. Mint itt elhangzott, jelenleg több mint 48 ezer beteg várakozik műtéti beavatkozásra, és a számuk egyre nő.

Címlapkép: Getty Images