Hemzsegnek a külföldi vendégmunkások: kiderült, hányan dolgoznak Magyarországon

HelloVidék 2024. január 10. 10:01

A külföldi munkások számát hamarosan kvóta fogja meghatározni, az erről szóló rendelet februárban jelenik meg. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon már 120 ezer vendégmunkás dolgozik.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Világgazdaság Podcastjában elmondta, hogy sem mennyiségében, sem minősgében nem vszélyeztetik a munkaerőpiacot a külföldiek. Az államtitkár szerint a külföldi munkavállalók nem fogják letörni a béreket, és nem fogják elvenni a magyaroktól a munkát sem - számolt be róla az RTL Híradó.

Az állalmtitkár a Világgazdaságnak arról is beszélt, hogy jelenleg hisztériakeltés van Magyarországon a vendégmunkások körül, a politikus szerint a külföldi munkások számát kvóta fogja meghatározni, az erről szóló rendelet februárban jelenik meg.

A Demokratikus Koalíció szerint azzal, hogy már 120 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon, a saját törvényeit sem tartja be a kormány. Varga Ferenc (DK) szerint a kormány már 40 ezer munkavállalat telepített be, mint mondják "törvénytelenűl". Az ellenzéki párt szerint a üres álláshelyeket jól fizető magyar dolgzókkal kéne feltölteni.

Az RTL-nek megszólt a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója is a stábnak elmondta, hogy egy külföldi munkás behozatala, repülőjeggyek 1 millió forinttól indul. Nográdi József szerint a vendégmunkások nem kerülnek kevesebbe a munkaadóknak, mint a magyarok, kényszerből foglalkoztatják.

Címlapkép: Getty Images