Botrány a nógrádi akkuipari gyárban: 60 magyart rúgtak ki, miután betanították a vietnámiakat

24.hu 2024. január 17. 10:01

Betanították a vendégmunkásokat, aztán kirúgták a magyarokat az akkuipari gyártótól, amely milliárdokat kapott munkahelyteremtésre - számolt be róla a 24.hu. Mint írják, az elbocsátott hazai munkások nehéz helyzetbe kerülnek, mivel az eset Nógrád vármegyében történt, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. Elmondásuk szerint a munkájukra nem volt panasz.

December óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből. A társaság elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt alkatrészeket, tényleges tevékenységet 2020 óta folytat Magyarországon. Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket. A létszámleépítésre azután került sor, hogy a Bumchunhoz a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Jelenleg már az ázsiai munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén – értesült a

A lap felkeresett egy kirúgott alkalmazottat, aki tavaly június óta dolgozott a Bumchun gépkezelőjeként:

A vietnámi vendégmunkások 2023 decemberétől érkeztek a gyárba, nekünk kellett betanítani őket az összeszerelő részlegen. Eleinte nem tudtuk, hogy a mi helyünkre jönnek, csak sejtettük, mivel a részlegen ennyi ember munkájára nincs szükség. Ám decemberben még a menedzsment cáfolta, hogy bárkit elküldenének. Így arra nem számítottunk, hogy pont január elején küldenek el minket, amikor az üzemleállások miatt nagyon nehéz máshol elhelyezkedni

- közölte, majd hozzátette, hogy mikor a munkaerő-kölcsönző cég behívatta őket, és közölte az elbocsátásukat, a konkrét okot nem fejtették ki, csak annyit közöltek: létszámleépítés van.

A 24.hu felkereste az egyik munkaerő-kölcsönző céget, aki együtt dolgozott a Bumchunnal. Az LZ-Transwork Kft. ügyvezetője, Nagy Zsolt elmondta, hogy hallomásból ő is úgy tudja, hogy a leépítésre a vendégmunkások érkezése miatt volt szükség, ám a Bumchun hivatalosan nem indokolta meg a döntését.

A lapnak nyilatkozó dolgozó elbeszélése szerint sem a Bumchun, sem a munkaerő-közvetítő cég nem kínált fel számukra lehetőséget az elhelyezkedésre. Ő ezért álláskeresési járadékért folyamodott.

Az elbocsátott dolgozók helyzete azonban nem egyszerű, ahogy nyilatkozta:

A legnagyobb baj, hogy nincs nagyon hová jelentkezniük azoknak, akiket most lecserélnek. A kölcsönzött dolgozók Salgótarján környékiek, nem az ország távoli pontjaiból érkeznek. A városban és általában a megyében nagyon nehéz munkahelyet találni, különösen olyat, ami megfelelő fizetést kínál. Jelenleg az építőiparban is leállások vannak, így sokan nem tudják, mihez kezdjenek magukkal.

A kormány több támogatást adott a cégnek, mint amennyit kezdetben ígért

A Bumchun 2019-ben jelentette be, hogy 13,3 milliárd forintos beruházással Magyarországon építi meg első Dél-Koreán kívüli üzemét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor azt közölte: a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a befektetést, mivel az új üzem elsőkörös autóipari beszállítóként 200 munkahelyet teremt - emlékeztett a 24.hu. A Bumchun Hungary tavalyi mérlegbeszámolójából azonban kiderül, hogy a társaság 2021 és 2022 során

vagyis a külügyi tárca alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségtől ennyi érkezett bevételként. Ugyanakkor a HIPA-támogatáson kívül az egyéb bevételek soron további, mintegy 257 millió forintnyi költségvetési támogatás is szerepel 2021/2022-re vonatkozóan.

Címlapkép: Getty Images