Ennyit a hazai bérekről: súlyos éveket kell gürizni a magyaroknak a legfapadosabb új autóért

Pénzcentrum 2024. január 26. 08:32

A Pénzcentrum mai cikkéből bizony kiderült, hogy a régióban Magyarországon kell az egyik legtöbbet dolgozni egy új Skoda Octavia megvásárlásához. Mégis miért?

A legrosszabbul kereső magyaroknak a legfapadosabb kisautóhoz is kevés lenne egy élet munkája, de az átlagos magyar nettóval sem egyszerű az autóvásárlás - írta meg korábban a Pénzcentrum. A legolcsóbb hazai új autóért, a Mitsubishi Space Starért (aminek a kezdő listaára 4,4 millió forint) is egy évet kellene dolgozni - úgy, hogy az illető a teljes nettó jövedelmét autóvásárlásra fordítja, másra nem költ.

Mint a Pénzcentrum mostani számításaiból kiderült, a régióban Magyarországon kell az egyik legtöbbet dolgozni egy új Skoda Octavia megvásárlásához. Ehhez pedig itthon több mint két évnyi nettó átlagbérre van szükség, mialatt Ausztriában kevesebb mint 12 hónap alatt összehozható, ha másra nem költ az ember, Svájcban pedig félévnyi fizetés is elég erre. Ráadásul az említett országokban maga az autó is jóval drágább, mint itthon. A vizsgált országok közül egyedül a románoknak, a bolgároknak és a horvátoknak kell többet dolgoznia egy új Skodáért, mint nekünk, magyaroknak.

A Pénzcentrum cikke ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images