Erre készülhet, aki most vásárolna autót: mutatjuk, mennyit kell várni egy új kocsira

Pénzcentrum 2024. február 7. 08:33

Úgy néz ki, hogy kezd helyrejönni a helyzet a hazai autópiacon, a hazai importőrök szerint már a járvány előtti intervallumokkal tudnak dolgozni. Ugyanakkor a vörös-tengeri helyzet sok esetben bekavarhat még.

Komoly várólisták alakultak ki az autópiacon az utóbbi években, amelyek a háború és a chiphiány miatt tovább mélyültek: például tavaly Németh János Skoda-márkaigazgató arról számolt be a lapnak, hogy a júniusi Octavia-kiszállításokban még voltak 2021-es (!) rendelések is, illetve 2022-ben megvásárolt autókat is adtak át. De a jelenség nem volt márkaspecifikus, nagyjából bárki, aki nem készletről vásárolt, készülhetett a hosszas várakozásra - és imádkozhatott, hogy ezalatt ne dráguljon nagyon sokat a kiválasztott kocsi, merthogy ilyen intervallumon az árgarancia is megszűnt.

A lap kíváncsi volt, mi a helyzet 2024 elején, mennyit kell most várnia annak, aki gyári megrendelést ad le valamilyen személyautóra, ezért körbekérdezte a hazai importőröket. Mivel sok, itthon kedvelt márka ázsiai kötődésű, így arra is rákérdeztek, hogy miképpen érinti a kiszállításokat a vörös-tengeri krízis.

Az esztergomi gyártású Vitara és S-Cross esetében bőséges gyári és márkakereskedői készletekkel rendelkeznek, így az igények többségét ki tudják ebből elégíteni - közölte a lap kérdésére a Suzuki. Bizonyos népszerűbb felszereltségű modellek esetében azonban előfordulhat 1,5-2 hónapos várakozási idő. Import modellekből – Swift, Ignis – is rendelkeznek készletekkel, azonban, ha valaki egyedibb felszereltséggel szeretné ezeket a modelleket megrendelni, szintén 1,5-2 hónapot várnia kell.

Folyamatosan nyomon követjük a Vörös-tenger térségében zajló eseményeket, a jelenlegi helyzet egyelőre nem okozott gondot az import autók beérkezésében. A Japánból érkező szállítmányok Afrika megkerülésével jutnak Európába, ami hozzávetőlegesen két héttel megnöveli a menetidőt

- válaszolta a cég a Pénzcentrumnak.

A Toyota a lap megkeresésére azt írta, az európai gyártáskapacitás sikeresen utolérte a vevői igényeket, és szinte minden modell elérhető már készletről. Egyedül a japán gyártású modelleknek van várakozási ideje, melyek esetében nagyjából 3-4 hónappal kell számolni.

C-HR, Corolla TS, Aygo X, Yaris Cross, Corolla Cross, Hilux, Proace család, GR86, GR Yaris készletről érhető el, a többi modell esetében az európai gyártású modellek 2-3 hónap alatt „kézbesítésre” kerülnek felszereltségtől függően, míg az Ázsiában gyártottak esetében 3-4 hónappal kell számolni

- közölték.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy reagált a többi hazai importőr a Pénzcentrumnak katt az alábbi linkre.

Címlapkép: Getty Images