Orbán évértékelője: a pedofil-botrányon túl a 13. havi nyugdíjról és a vidéki aksigyárakról is beszélt

Pénzcentrum 2024. február 17. 18:08

2024. február 17-én, szombaton megtartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor. A nagyjából egy órás beszédben a miniszterelnök röviden kitért a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin és Varga Judit távozására, és természetesen szót ejtett arról is, milyen politikai- és gazdaságpolitikai utakon kíván elindulni a kormány. Orbán Viktor évértékelő beszédét a Pénzcentrum élőben közvetítette.


 

Orbán Viktor évértékelő beszédét a pedofil-botrányba belebukott Novák Katalin és Varga Judit távozásával kezdte - írta élő közvetítésében a Pénzcentrum. Mint azt az államfő lemondása kapcsán elmondta, "olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel." Majd hozzátette, hogy a távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarországnak. Hozzátette, hogy az új elnök elsőleges feladata a nemzeti egység megteremtése lesz.

Orbán Viktor a botrány kapcsán részletekbe nem bocsátkozott ugyanakkor, így a kegyelmi döntés háttere sem kapott említést. Szóba került viszont az ügy kapcsán Varga Judit távozása, amely kapcsán elmondta, hogy "a jó emberek is hoznak rossz döntéseket", illetve, hogy

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy ha mást nem lehet tenni ebben a helyzetben, akkor legalább tanuljunk a hibáinkból. Szerinte "a lemondás elégtétel és példa az ország számára, esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerüljünk ki."

Ezért - mint mondta - új gyermekvédelmi törvényt hoznak. Mint fogalmazott, hamarosan benyújtásra kerül egy gyermekvédelmi törvénycsomag. Ehhez kapcsolódva elmondta azt is, hogy sürgetni fogja a kormánypártokat, hogy az új köztársasági elnök személyének kiválasztását Novák Katalin hivatali idejének utolsó napján kezdjék el.

13. havi nyugdíj, költségvetési hiány és külkereskedelem

A pedofil-botrány után Orbán Viktor beszédében rátért a gazdasági helyzet értékelésére is. Mint azt a miniszterelnök elmondta, még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most – de a foglalkoztatási ráta 75 százalékos arányát 85 százalékosra akarja emelni a kormány. Számításaik szerint

Orbán Viktor a nyugdíjrendszer állapota kapcsán megjegyezte, hogy ugyan sikerült megvédeni a 13. havi juttatásokat, ugyanakkor ez Varga Mihány pénzügyminisztertől költségvetési kötéltáncot követel. Az államháztartás kapcsán megjegyezte, hogy ugyan sikerült megtartani az export és a külkereskedelem magas értékét (itt gratulált Szijjártó Péternek), a költségvetési hiányt viszont nem sikerült javítani.

A Covid előtti útra kell visszakapaszkodni 2024-re

- jelölte ki az utat Orbán, és sok sikert is kívánt ehhez a feladathoz Nagy Márton miniszternek.

Zöld-Energia-Stratégia

Mindezek után áttért az energia-gazdálkodás kérdéseire évértékelő beszédében Orbán Viktor. Mint azt a miniszterelnök elmondta, a jövő a zöld energiáé.

A zöld energiával tisztább, élhetőbb lesz az ország és megszabadulhatunk az energiafüggőségtől

- vélekedett és hozzátette, hogy éppen ezért

Paks élettartamát meghosszabbítjuk, Paks II-t megépítjük, és jönnek a naperőművek, ez utóbbi szektorban minden eddigi rekordot megdöntött az ország.

Orbán Viktor hozzátette, hogy hamarosan felépülnek a tartalékerőművek, szerinte mindössze néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség korszakától. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az már keményebb dió, hogy hogyan tároljuk a megtermelt energiát, de már csak néhány év kérdése, és a személyes életterünkben mindenhol ott lesznek az energiatároló-eszközök,

Az akkumulátorgyárak természetvédelmi kérdéseire kitérve Orbán Viktor kifejtette, hogy a biztonsági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni és csak az európai előírásoknak megfelelő üzemeket szabad engedélyezni, miközben a gyárak építése terén más országokkal is versenyezni kell. A vízgazdálkodás kérdéskörét, külpolitikai eszmeként is értelmezhetően leszögezte, hogy

Muszáj, hogy itt maradjanak az autógyárak

Ezután kitért a miniszterelnök Magyarországon működő autógyárak helyzetére is. Mint azt Orbán Viktor elmondta, el kell kerülni, hogy bezárják az autógyárakat és áthelyezzék máshova. Győr, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Szentgotthárd – hozott példákat, mennyire kitett a hazai gazdaság az iparágnak, itt kitért arra is, hogy több mint 13 ezer milliárd forintot termel az autógyártás Magyarországon. Vélhetően a Debrecenbe érkező BYD kínai autógyárra utalva pedig hozzátette, hogy

Magyarország Európa legjobbja kell, hogy legyen

A miniszterelnök a gazdaság jövője kapcsán leszögezte, hogy "azt akarjuk, hogy Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen!" Orbán Viktor meglátása szerint ehhez a következő 5 lépésre van szükség:

  • gyorsan átlátjuk a világ átalakulását
  • gyorsan alkalmazkodunk
  • kimaradunk a háborús és szankciós politikából
  • nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk
  • a külföldre terjeszkedő magyar vállalkozásokat segítjük és átvesszük a világszerte új technológiákat

Orosz-ukrán háború, Svédország NATO-tagsága, és Donald Trump

Orbán Viktor évértékelő beszédének végén még kitért a külpolitikai helyzetre is. Szót ejtett többek között Svédország NATO-csatlakozásáról, ami kapcsán leszögezte, hogy már csak néhány lépés hiányzik ehhez. A közelgő amerikai elnökválasztás kapcsán pedig abban reménykedik, hogy Donald Trump térjen vissza.

Beszélt arról is, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódása Európa gazdaságára is nagy terheket ró. Itt kiemelte, hogy meglátása szerint "az európai versenyképesség megroggyant, és ennek következménye a középosztály lecsúszása lesz".

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd