Kilőttek az árak az albérletpiacon: ezek most a legdrágább vidéki városok

HelloVidék 2024. március 12. 11:02

Egy friss felmérés alapján 2015-höz képest  megduplázódtak az albérletárak idén februárban. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be.

A KSH-ingatlan.com kutatása alapján 2024 februárjában átlépte a lélektani határt az albérletpiac, mert a 2015-ös szinthez képest megduplázódtak bérleti díjak. A vármegyeszékhelyek közül a legnagyobb választékkal rendelkező városokban, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon 100-200 ezer forint volt az átlag.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az albérletek drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy a bérek és keresetek jelentősen emelkedtek, márpedig erre reagálnak a legérzékenyebben a tulajdonosok. Amint növekedést látnak, feljebb viszik a bérleti díjakat. A koronavírus-járvány idején bekövetkezett albérletár-csökkenés is amiatt következett be, mert a bérlők fizetőképessége átmenetileg csökkent.

Székesfehérvár számít a legdrágább vármegyeszékhelynek, 210 ezer forintos összeggel. A drágább nagyvárosok közé sorolható még Győr, Veszprém és Tatabánya, ahol 150-180 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat.

Címlapkép: Getty Images