Újabb fronton pusztít a klímaváltozás: örüljünk, amig van talajvíz!

HelloVidék 2019. január 27. 12:30
A talajvíz hiányának veszélye fenyegeti a jövő generációit a klímaváltozás miatt a Nature Climate Change című tudományos lap egyik tanulmánya szerint.

A kutatás szerint a következő 100 évben a világ talajvízraktárának csak fele fog teljesen feltöltődni vagy egyensúlyba kerülni. A jelenségért a szélsőségesen száraz időszakok vagy a heves esőzések felelősek, amelyek következményei azonban csak késleltetve jelentkeznek, derül ki a Nature Climate Change cikkéből.

A tudósok talajvíz-adatok alapján készült számítógépes modellekre alapozták jóslataikat. Az eredmények a kutatók szerint riasztóak.

Ez egy környezetvédelmi időzített bomba, mert a klímaváltozásnak a talajvíz újraképződésére vonatkozó minden jelenlegi következménye hosszú idő múlva fogja befolyásolni teljes mértékben a folyók vagy a vizes területek alap vízhozamát.

- mondta Mark Cuthbert, a Cardiffi Egyetem kutatója.

A folyamat, amelynek során az esővíz átszűrődik és a mélyebb talajrétegekben talajvízként összegyűlik, évszázadokon át is eltarthat. A pontos időtartam régióról régióra változik. A manapság rendkívül száraz területeken, mint amilyen a Szahara is, ez a folyamat több évezredet is igénybe vehet.

Az emberiség nincs tudatában ennek a problémának; Cuthbert szerint "a talajvíz nem szerepel az emberek gondolatai között", holott ez a hatalmas rejtett forrás támogatja az élelmiszer termelését világszerte. A talajvízforrásokat már ma is jelentősen veszélyezteti az emberek növekvő száma és az élelmiszer-termelés mértékének ezzel járó növekedése.