Kiderült a titok: ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű a pázsitod

HelloVidék 2019. március 30. 09:33
Itt a tavasz, egyre többet süt a Nap, lassan melegebbre fordul az idő. A kertek virágba borulnak, kezdenek rügyezni a fák. Ha a talajhőmérséklet tartósan 10 °C fölé emelkedik, a gyepnövekedés újra beindul, ez a tökéletes időpont a gyepápolás megkezdéséhez. A STIHL szakértői az alábbi kertápolási tippekkel, segítséget nyújtanak, hogy kertje szép és ápolt legyen! Hiszen a gyep többet jelent puszta füves területnél.

Gyepápolás 1. lépése: Tisztítás

A gyepápolás első lépése a gyepfelület ágaktól és lehullott levelektől történő tisztítása, ez a művelet egy gyűjtőkosaras fűnyíróval könnyedén megoldható. Eldugott helyeken, például sövények alatt az akkumulátoros lombszívó gépek nagy segítséget jelenthetnek.

Gyepápolás 2. lépése: Fűnyírás

A gyepnövekedés beindult, a talaj teljesen száraz, elérkezett az első fűnyírás ideje.

Fontos az első nyírást mindig frissen élezett késsel végezzük, hogy a pengék ne tépjék, hanem vágják a gyenge fűszálakat. Az optimális vágásmagasság 4-6 cm között van. Az árnyékosabb területeken, mint például a bokrok alatt legalább 5 cm-es fűmagasság megtartása ajánlott.

- hangsúlyozzák a STIHL szakértői, valamint hozzáteszik, hogy az ápolt gyepfelület megtartása érdekében a rendszeres fűnyírás és trágyázás elengedhetetlen.

Gyepápolás 3. lépése: Fűnyírás és trágyázás egy lépésben

Amennyiben a területen előző évben nem történt mulcsozás, úgy egy tavaszi trágyázás ajánlott, amely megadja a szükséges tápanyagtartalmat a földnek, így a gyep erős és egészséges lesz. A mulcsozásra is alkalmas fűnyíró gépekkel, illetve robotfűnyíróval végzett fűnyíráskor a nyírás és a trágyázás egy időben történik. Ekkor a levágott fű finomra aprítva természetes trágyaként visszakerül a talajra.

Gyepápolás 4. lépése: Gyepszellőztetés és gyeplazítás

Az egészséges fűfelület legfontosabb felétele a rendszeres fűnyírás. Gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep állaga és kinézete tovább javítható. A gyepszellőztetés során a kések függőlegesen belevágnak a zárt fűfelületbe. A gyepszellőztetők dupla élű késekkel rendelkeznek, melyek néhány milliméter mélyen hatolnak a talajba, és eltávolítják a mohatelepeket, a gyepfilcet és a gyomokat. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet, a víz, a levegő és a tápanyagok ismét könnyebben jutnak el a gyökerekig, a fű strapabíróbb lesz és ismét telített zöld színben pompázik. Az egészséges gyep ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért ezt a műveletet érdemes évente legfeljebb kétszer - tavasszal és nyár végén - száraz időben, 10 °C feletti hőmérsékletnél elvégezni.

A gyeplazítás egy kevésbé intenzív művelet, melynek során az elhalt növényi maradványokat kifésüljük. A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a mohát és a gyepfilcet, amely serkenti a gyepsűrűséget és a gyomot is még a korai szakaszában eltávolítja. Ezzel a módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is. A gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezért ezt a műveletet bármilyen gyakran ismételhetjük

- javasolják a STIHL szakértői. Az erős és sűrű gyep titka tehát a különböző gyepgondozási technikák az adott évszaknak és időjárásnak megfelelő kombinációjában rejlik.