Ezek a legfontosabb kerti munkák áprilisban: itt a 9 pontos feladatlista

HelloVidék 2019. április 13. 14:03
Április elején már ébredezik a természet, a tavasz beköszöntével pedig el kell kezdeni a kerti munkák egy részét nekünk is. Hogy melyek a hónapban a legfontosabb kerti feladatok, azt most összegyűjtöttük.

Ebben a hónapban már több feladatunk is lesz a kertben, amire érdemes előre felkészülni. Itt az ideje a palántázásnak, a metszésnek, a permetezésnek és a kártevők elleni védekezésnek is – ezek mind időt és odafigyelést igénylő feladatok. Íme, az a tíz lépés, amit érdemes betartani, ha jó termésre vágyunk.

A legfontosabb kerti munkák áprilisban:

  1. Első lépésként érdemes körbejárni a kertet, hogy feltérképezzük, melyik növény szorul extra támogatásra a hidegebb hónapok után. Osszuk csoportokba a növényeinket – fák, cserjék, gyümölcsök, zöldségek stb – mivel mindegyiknek más-más igénye van, másként kell őket gondozni. Ha ezzel megvagyunk, kezdjük a munkát azzal a csoporttal, amelyiknek a legnagyobb szüksége van a gondozásra.
  2. Itt az ideje elkezdeni a kártevők elleni védelmet. A gyümölcsfákon hamar megjelennek az év első kártevői. Pontosan ezért érdemes figyelni: ha azt vesszük észre, hogy a fiatal hajtások szárazak és lekonyulnak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a fát megtámadta valamilyen kártevő.
  3. Ha nincs nagy gond a pázsitunkkal, akkor is ráfér a tavaszi frissítés: első körben adjunk neki egy kis trágyát, majd pár hét múlva nyírjuk rövidre a felélénkült füvet. A tönkrement gyepet is ilyenkor érdemes renoválni. Arra a területre, ahol kipusztult a fű, vethetünk magokat újra. Nem is kell sok idő ahhoz, hogy megjelenjenek a friss fűszálak.
  4. A kertünkben élő fákat minden tavasszal meg kell metszeni. Az őszi- és kajszi barack esetében le kell vágni a friss vesszőket, mindezt akkor, amikor a virágrügyek már nyílni készülnek. A meggyfák esetében a régi ágakból kell vágni, míg a friss és fiatal vesszőkhöz nem nyúlunk hozzá.
  5. Apróságnak tűnhet de nagyon sokat tehetsz azzal, ha segíted a méhek munkáját. Rohamtempóban pusztul a méhpopuláció. Ha ezek a rovarok kipusztulnak, nem lesz, aki beporozza azokat a virágokat, amikből később a zöldségek, gyümölcsök teremnek. Sir David Attenborough hívta fel a figyelmet egy posztjában arra, hogy gyakran megyünk el olyan méh mellett, amiről azt feltételezzük, hogy elpusztult. A legtöbb esetben a rovar szimplán kimerült, mi pedig könnyen segíthetnénk neki, hogy tovább tudjon "dolgozni". Egy kanál cukros víz elég, hogy a méh, újból erőre kapjon, mivel az édes folyadék a nektárhoz hasonlóan stimulálja a méhek szervezetét. Ha megteheted, cselekedj te is hasonlóan!
  6. Áprilisban már elkezdődik a veteményezés is, az ágyásokba olyan magokat vethetünk, mint: spenót, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, retek, karalábé, póréhagyma, retek, sóska, paprika, paradicsom, kapor, káposztafélék, uborka és csemegekukorica. A legfontosabb, amit ilyenkor figyelembe kel venni az a vetés mélysége és a sortávolságok.

  7. Gyümölcsök terén érdemes elültetni a görög- és sárgadinnye magokat. Kezdő kertészek is bátran megpróbálkozhatnak velük, hiszen nagyon egyszerű növények. 1-1,5 méterenként fészekszerű lyukat alakítunk ki a földbe, majd 4-5 darab magot szórunk bele. Lehetőleg kertünk legnaposabb, legmelegebb részére vessük el a magokat, majd rendszeresen öntözzük őket.

  8. Akár a kertben, akár a teraszon akarjuk nevelni fűszernövényeinket, figyeljünk oda a részletekre. A téli pihenő után a citromfűnél végezzünk tőosztást, majd a hajtásokat vágjuk vissza. A borsmenta esetében is végezhetünk szaporítást, nála a gyökérsarjakat kell leválasztani és új cserépbe ültetni. Ha snidlinggel próbálkozunk, szintén tőosztást végezzünk, majd kisebb csokrokat összefogva ültessük őket cserépbe. Az oregánó, a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya szaporítási módszere a dugványozás, tehát ha a meglévő növény csúcsáról levágott 10-15 cm-es hajtást ültetjük el. Ha évelő fűszernövényt ültetünk, mint például a zsálya, rozmaring, menta, levendula, érdemes évente átültetni őket egy nagyobb cserépbe.

  9. Érdemes figyelmet szentelni a balkonládákra és egyéb cserepes virágokra a kertben. Vegyük szemre a növényeket: elég hely van számukra vagy átültetésre szorulnak? Mielőtt nekilátunk az ültetésnek, nézzük át a ládákat, sőt nem árt őket kimosni és friss virágfölddel feltölteni. A legkedveltebb teraszon, erkélyen tartott növények a muskátli és a büdöske. Az átteleltetett muskátlikat érdemes kicsit visszavágni, hogy új erőre kapjanak. Ilyenkor érdemes a levágott ágakat földbe dugni, hogy gyökeret eresszenek. A büdöske magról könnyen vethető, 1-2 cm mélyre helyezzük a magjait, és legalább 15 cm távolságra egymástól. Mindkét növény kedveli a napos, de a félárnyékos helyeket is, ezért próbáljuk ilyen közegben elhelyezni őket.

(via: rhs.org.uk)