Mikor vidd be a növényeket a lakásba? Ezek a legfontosabb tudnivalók

HelloVidék 2019. szeptember 11. 15:00
Lassan elérkezik az idő, hogy a nyár elején kiköltöztetett szobanövényeket visszapakoljuk a lakásba. Mivel az őszi fagyok könnyen kivégezhetik növényed, érdemes még időben cselekedni és helyet készíteni nekik odabent, a házban. Persze mielőtt fejest ugranánk az áthelyezésnek, van pár feladat, amit el kell végeznünk, ha nem akarjuk, hogy felelőtlenségünk a növények életébe kerüljön. Mutatjuk a legfontosabb lépéseket!

Most, hogy a hőmérséklet egyre alacsonyabb, ideje körülnéznünk az udvaron, erkélyen, teraszon, hogy mely virágokat szükséges a hidegebb hónapokban a lakásban tárolni. Hogy sikeresen visszatelepítsük a lakásba a nyárra kipakolt növényeket, érdemes a következő hat pontos feladatlistát végigolvasni és betartani. Hogy miért? Az most kiderül!

1. Növényzuhany

A vastagabb levelű, szárú növényeket törölgessük át egy nedves ronggyal, a vékony testű példányokat pedig növénypermettel fújjuk körbe. Ez azért fontos, mert az esetlegesen a leveleken vagy a szárakon tanyázó bogarak, kártevők így lemosódnak a növényről, így nem kerülnek be a lakásba. Mivel bent könnyebben terjednek a különböző növénybetegségek és a bogarak is kedvelik a lakás klímáját, érdemes nem kihagyni ezt a lépést, mert könnyen a virágaink életébe kerülhet a felelőtlenségünk. Korábban már írtunk arról, hogy érdemes házi készítésű permetekkel távol tartani a kártevőket a növényektől. Erről itt olvashatsz bővebben.

2. Világos terület

A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény, ezért amikor a lakásban helyezzük el őket, próbáljunk olyan helyet találni nekik, ahol bőséges fényhez jutnak. Ugyan ősszel és télen egyre kevesebb a napsütéses órák száma, érdemes ablak közelébe helyezni a cserepeket.

3. Fűtőtest

Természetesen figyeljünk arra, hogy a virágok ne legyenek közvetlen közelben a fűtéshez mert könnyen kiszáradhatnak. Ha azt vesszük észre, hogy a növény száradni kezdett, hullajtja a levelét vagy épp a virágcserépben lévő föld szikkadt ki, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a növénynek túl meleg a környezete, ezért érdemes pár fokkal hűvösebb helyre átpakolni.

4. Huzat

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a huzat sem tesz jót nekik, így a szellőztetést csak rövid ideig végezzük, ha van az ablak közelében növény. Ugyan ez vonatkozik az ajtóra - legyen az bejárati- vagy erkélyajtó. Ezekre a területekre nem érdemes növényt helyezni, hiszen nagy odafigyelést igényel, hogy itt ne fázzon meg a virágunk.

5. Öntözés

Míg nyáron a szabadban rendszeres és mindennapos tevékenység a locsolás, addig az őszi időszakban már ritkábbak legyenek az öntözések. Ebben az évszakban a növényünk lelassul és ezáltal a vízfelvétel is lassabb lesz. Elég heti egy-két öntözés is, ez bőven fedezi növényeink vízigényét.

6. Tápoldatok

A tápoldatokból is érdemes visszavenni és két-három hetente adni egy kis adagot a növénynek. Ahogy pedig egyre közeledik a tél, el is hagyhatjuk ezt a tevékenységet. Mivel a növényünk télen pihen, így nem szükséges tápldatokkal túladagolni.

(via: parade.com)