Ezt minden kertes ház tulajnak tudnia kell: az ökoszisztéma múlik rajta

HelloVidék 2019. szeptember 12. 15:00
Beköszöntött az ősz, egyre több fa kezdi hullajtani levelét, az hőmérséklet fokozatosan csökken és egyre többet esik az eső is. Ebben az időszakban, kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény készül a téli hideg hónapokra. A növények védelméről többször is írtunk már, most viszont a kertünkben élő, hasznos állatok védelmére szeretnénk felhívni a figyelmet. Ahhoz, hogy udvarod állatbarát legyen és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot meg tudsz tenni. Mutatjuk, mire figyelj, ha őszi otthont akarsz nyújtani egy-két süni, madár vagy mókus számára.

Ha nyáron nem is, ősszel mindenképp megfordulnak a kertünkben olyan apró, vadon élő állatok, mint a mókusok, sünök, békák vagy az itthon telelő madarak. Ha nem bánjuk, hogy nálunk húzzák meg magukat, akkor elég néhány kisebb figyelmesség és máris otthonosabbá tehetjük számukra környezetet. Mire érdemes figyelni? Mutatjuk!

Fontos a megfelelő táplálék

Magvak

Mivel ősszel kiürülnek kertünk tartalékai, a madarak nagyobb erővel kell, hogy kutassák, merre találnak táplálékot. Ha kihelyezünk az etetőkbe madáreleséget fontos, hogy rendszeresen pótoljuk is azt. A madarak – bár az etetés nélkül is átvészelnék a telet – egyértelműen élvezik a napraforgómag-büfét. Ha belekezdünk az etetésbe, fontos, hogy nagy energiájú, nagy zsírtartalmú eleségeket kínáljunk a madaraknak, hogy a hidegebb hónapokban ez mindenképp táplálják őket.

Az ősz legfontosabb növénye

A borostyán egész évben, de különösen ősszel és télen jelenti a kerti vadállatok egyik legjobb segítőjét. Míg a legtöbb nektárban gazdag növény elpusztul, a borostyánvirágok ilyenkor bontják virágaikat. Éppen ezért a méhek, pillangók és más beporzók számára létfontosságú késői táplálékforrást jelenthet. Az borostyán örökzöld levelei menedéket kínálnak a madarak és rovarok számára a hidegebb hónapokban is. Ne feledkezzünk meg a borostyán bogyóiról sem. Ezek kulcsfontosságú, kalória-gazdag étele lehet tollas, kerti barátainak, főleg akkor, amikor kell egy kis extra energiára van szükségük, hogy fent tudják tartani testhőmérsékletüket.

A tavakról se feledkezz meg

Főleg a békák miatt érdemes arra figyelni, hogy ne fedje be semmilyen szennyeződés a víz felületét. A hím békák gyakran a sáros tavak mélyén vermelnek el, bőrükön keresztül lélegezve. Viszont, ha a tó befagy, a bomló növényi anyagok által keletkezett gázok könnyen csapdába ejthetik és megmérgezhetik az állatot. Pontosan emiatt kell eltávolítani a tavak tetejéről a szennyeződéseket egy tenisz- vagy golflabdát úsztatni a felszínen, hogy elkerüljük a víz befagyását.

Építs menedéket

Falevelek:

Ősszel ajánlott kerülni a fűnyírást és a túlzott gereblyézést, takarítást a kertben. Nem csak a talajnak teszünk jó, ha engedjük, hogy a levelek maguktól lebomoljanak, de a sünöknek is kedvezünk vele. Mivel egy-egy összesepert levélkupac könnyen válhat az arra járó sünök lakhelyévé, ezért nem tanácsos villával vagy egyéb szúrásra alkalmas eszközzel piszkálni, vagy átforgatni a kupacot. Ehelyett fogjunk egy seprűt és próbáljuk meg ezzel kialakítani halmokat, hogy az arra tévedő négylábúak, bátran belevessék magukat.

Fészekdoboz:

A madarak nem tudják hibernálni magukat, hogy átvészeljék a hűvös hónapokat, ráadásul sok energiát igényel az, hogy éjszaka is melegen tartsák magukat. Érdemes fából összeütni néhány fészekdobozt és kihelyezni a kerti fákra, hogy a madarak a hideg éjszakákon menedéket lelhessenek bennük. A bélés lehet szalma vagy forgács is, mivel ezek segítenek melegen tartani az állat testét.

Cserepek:

Hagyd a növények cserépét egy védett helyen, hogy menedéket biztosítson a méheknek és más rovaroknak, akiknek hűvös, száraz helyre van szükségük az őszi, hűvös időjárás alatt.

Figyelj a higiéniára

Mivel a madáretetőkben rengeteg állat megfordul, érdemes hetente kitakarítani őket meleg, szappanos vízzel vagy maximum 5 százalékos alkohollal. Miután megmostuk az etetőt, öblítsük át és hagyjuk megszáradni. Ezt az összes etetővel érdemes megismételni, amelyek a kertünkben el vannak helyezve.

(via: trulawn.co.uk)