Ettől Greta Thunberg padlót fogna: ennyit érne, ha minden ember ültetne egy fát

HelloVidék 2019. november 5. 06:24
A szakemberek szerint az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Na, de mit tehetnek a hétköznapi emberek? Segítene, ha mindenki azonnal ültetne egy fát? Elég lehet ez, a tisztább levegő eléréséhez? Erre kerestük most a válaszokat.

Elindult az Országfásítási Program - közölte az Agrárminisztérium. A tárca szerkesztőségünknek küldött tájékozatása szerint a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A program fontosságát nem kell magyarázni, hiszen mindennapos témaként van jelen a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az egyre rosszabb minőségű levegő is. A fásítási program sokat tehet Magyarország levegőjének javításához is.

Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált

- mondta Nagy István agrárminiszter, hangsúlyozva, hogy jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás.

Mennyi az annyi?

550 hektár erdő, kétmillió facsemete, 100 tonna mag - szép mennyiség, ez kétségtelen. De vajon mennyit ér az ághajlatváltozás ellen folytatott küzdelemben? Mert a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy muszáj csökkentenünk a szén-dioxid termelésünk és kibocsátásunk, ha biztonságban akarjuk tudni gyermekeink jövőjét.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az elmúlt évben az Európai Unió országai összességében 2,5 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátottak ki, mint 2017-ben. Az adatokból az is kiderült, hogy 2018-ban Magyarország emissziója 0,8 százalékkal csökkent, de emellett is az EU teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 1,4 százaléka itt valósult meg.

A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

A szakemberek viszont kongatják a vészharangot: úgy vélik ez nem elég! A légkör CO2 szintje elérte a 400 ppm (részecske/millió) szintet, ami óriási növekedés a történelmi szinthez képest, ami korábban 300 ppm (részecske/millió) volt. A helyzet az, hogy ki kell találnunk, hogyan távolítsuk el a már jelen lévő CO2 egy részét a légkörből.

Mennyit ér(ne) egyetlen fa?

Mindenki számára elérhető megoldás lehet Greta Thunberg, a svéd diáklány és környezetvédő aktivista javaslata. A diáklány ugyanis azt javasolta, hogy ültessünk több fát mert ezzel sokat tehetünk bolygónk védelméért. Amellett, hogy ez egy nagyon kedves ötlet - hisz ki ne szeretné a fákat -, egyértelműen kézzel fogható javaslat. Na de

Nos, nem csak mi voltunk kíváncsiak erre, néhány kutatóban is kíváncsiság ébredt a felmerült ötlet kapcsán, és ki is számolták, mire lenne elég, ha minden ember ültetne egy fát. Meglepő eredményre jutottak! Most nem megyünk bele a számítás meglehetősen bonyolult módszertanába, a végeredmény viszont mindenképp mellbevágó:

A kutatók azti is kiszámolták, hogy mekkora terület kellene ennyi fához. Azt feltételezték, hogy egy fának 25 négyzetméternyi területre van minimum szüksége, így a fák közötti távolság 5 méter. Ezzel a számítással arra jutottak, hogy egy nagyjából Észak-Dakota méretű (183 272 km²) földterületre lenne szükségünk ehhez az akcióhoz - ami amúgy még a szakemberek szerint is megvalósítható lenne. Összehasonlításként még megemlítették azt is, hogy az Amazonas-medence - ahol rengeteg erdőtűz pusztított az elmúlt hónapokban - ehhez képest 7 500 000 km².