Ezek a legfontosabb kerti munkák decemberben: itt az év végi feladatlista

HelloVidék 2019. december 1. 14:00
Késő ősszel, de még a tél kezdete előtt már minden termést betakarítottak a gazdák. Ez az időszak a pihenésé és a tervezésé, ilyenkor a legtöbben számot vetnek milyen volt az éves termény mennyisége, minősége és ennek fejében gondolják ki, hogy mihez kezdenek majd a következő évben. Most az szedtük össze, hogy mit érdemes még a rossz idő beállta előtt elvégezni a kertben, hogy aztán zavartalanul, gond nélkül pihenhessünk a téli hónapok alatt.

Szerszámok karbantartása

Mivel egész évben használjuk a kerti szerszámokat, így a téli időszakra érdemes úgy eltenni őket, hogy tavasszal, mikor újra elővesszük őket már ne bajlódjunk velük. Érdemes áttörölgetni a szerszámokat, lemosni a szennyeződéseket, majd esőtől, hótól védett helyen tárolni őket. Ilyenkor ajánlott a pengék élezése vagy az egyes darabok olajozása is.

Kert téliesítése

Elsőként a csapokat érdemes ellenőrzini a kertben, majd végignézni a slagokat is. A kerti öntözőrendszert érdemes elzárni, hiszen a téli fagyok tönkretehetik. A kertben ajánlott eltakarítani a még most lehullott leveleket, ágakat és összegyűjteni. A kerti tavakat folyamatosan ellenőrizzük, és a fagyok beállta után mindig vágjunk rá léket, kedvezve ezzel a tó élővilágának.

Mulcsolás

Egy bölcs kertész tudja jól, hogy a csupasz talaj nem használ a növények számára. Ilyenkor ajánlott az összegyűjtött levelekből és ágakból mulcsot készíteni, de vásárolhatunk is külön erre a célre összeválogatott mulcsot. Ezzel védhetjük a növényünket, valamint jó minőségű földet biztosíthatunk számára a hidegebb hónapok alatt is.

(via: modernfarmer.com)