Jó évet zárhatnak a magyar gazdák: itt a lista, mivel segítették a munkájukat

HelloVidék 2019. december 31. 17:00
Termékenyen alakult az Agrárminisztérium 2019-es éve: átalakuláson ment át számos terület és az új rendelkezéseknek köszönhetően a gazdák széles körének tették könnyebbé a munkáját.

Termékenyen alakult az Agrárminisztérium 2019-es éve: a tárca 5 törvényt, 13 kormányrendeletet és 67 miniszteri rendelet előkészítését és megalkotását végezte el és 105 előterjesztést nyújtott be a Kormány elé. A számadatokon túlmutatva érdemes kiemelni ezek közül néhány olyat, amely a gazdák széles körének munkáját tette könnyebbé.

A minisztérium tervei szerint lehetőség nyílik az öntözésbe vont területek jelentős bővülésére az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény elfogadásával, amelynek köszönhetően egyszerűsödnek az öntözéshez szükséges hatósági eljárások, könnyebbé válik az öntözővíznek a kijuttatás helye szerinti táblához történő elvezetése.

Teljes átalakuláson ment át idén az állattenyésztésre vonatkozó joganyag: a tárca megalkotta az állatgenetikai erőforrások védelmét szolgáló törvény, valamint az állattenyésztéssel kapcsolatos részletes szabályokat megállapító kormány- és miniszteri rendeletet, amelyek az ágazat további fejlesztését szolgálják.

2019. július 1-jei hatállyal felállítottuk a Nemzeti Földügyi Központ, amelynek hatáskörébe tartozik az állam tulajdonában álló földekkel kapcsolatos joggyakorlás mellett, az osztatlan közös tulajdonban álló területek megosztásával összefüggő feladatok ellátása is és a területalapú támogatásokhoz kapcsolódó mezőgazdasági térképészeti tevékenység, az öntözési ügynökségi feladatok, illetve az erdőtervezés központi irányítása.

Az Agrárminisztérium az idén megjelent, miniszteri rendeletekben bevezetett támogatási programok keretében több terület európai uniós, illetve hazai forrásból történő támogatását tette lehetővé. Többek között a a zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint gyógy- és fűszernövényből forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt terményt előállítók fűtési költségeit, a baromfi- és sertés ágazatokban szakképzett munkaerő megtartását, a méhészeti tevékenység versenyképesebbé tételét, méhcsaládok vásárlását, haszongalambok vásárlását, a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazatban apaállatok tenyésztésbe állítását, vagy viharkár-kompenzációt.

Ezen kívül támogatást igényelhettek a hazai és uniós állatjóléti követelményeken túlmutató kötelezettségvállalásokat teljesítő baromfitartók többletköltségeinek fedezésére, komlóültetvény létesítésére, agrárcélú fejlesztéseket megvalósítók beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatásra, illetve a 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó Magyar Méhészeti Nemzeti Programban részletezett intézkedések költségeinek támogatására.

Címlapkép: Getty Images