Csúnya időszak vár az allergiásokra: erre is fel kell készülniük a koronavírus miatt

HelloVidék 2020. április 12. 15:03
A koronavírus miatt van, ahol leállt a zöldterületek kaszálása, emiatt a vadvirágok jobban szaporodnak. A helyzet árnyoldala, hogy emiatt az idei allergiaszezon is nehezebb lehet.

A koronavírus miatt 2020-ban az élet számos területén szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi egészség védelmének jegyében világszerte. Bizonyos területeken leállt az útszegélyek és a parkok kaszálása, így idén tavasszal a természetes növények, különböző fűfélék és vadvirágok sokkal nagyobb teret kapnak az életre és a szaporodásra.

Regenerálódik a növényvilág

A Plantlife nevű növényvédő szervezet álláspontja szerint a kaszálások a válság miatt az első beszüntetendő intézkedések közé tartozhatnak, legfőképpen azért, mert az önkormányzatok spórolhatnak általa. A BBC számára interjút adó Trevor Dines szerint idén a helyi önkormányzatokat a válsághelyzetnek köszönhetően több politikai döntésbe fogják bevonni - ez a közösségi médiában és az önkormányzatok webhelyein végzett kutatásaikból derült ki.

Ezeken a területeken magasabb a nitrogéntartalom, ami bizonyos növényeknek kedvező a fejlődésük szempontjából, ők teljesen ellehetetlenítik a finomabb, törékeny vadvirágokat. A forgalom visszaesése nem csak a virágokkal művel csodát: a levegő is tisztul, sőt, megnövekedett a láthatár a rengeteg szmog eltűnésével.

A Teol.hu nemrég számolt be arról, hogy Szekszárdon, bár kisebb kapacitással, de folyik a fák, cserjék gallyazása. Katz Zoltánné városi főkertész arról is beszélt, hogy a kaszálást szintén el kellett kezdeni.

A külső szemlélő szerint ez talán jelen helyzetben nem a legfontosabb, ám éppen az egészségügyi kockázat miatt nagyon is indokolt. Általában el lehet mondani, hogy a fűfélék a rendszeres vágás miatt később kezdenek el virágozni a városban, mint a mezőgazdasági területeken. És ennek igen nagy lesz a jelentősége, ugyanis, mint ahogy azt a szakemberek már elmondták, az allergiások sajnos fogékonyabbak lehetnek a koronavírus okozta betegségre, hiszen gyulladásban van a nyálkahártyájuk.

Annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a pollenterhelés, a kaszálást időben el kell kezdeni, és folyamatosan végezni kell, hívta fel a figyelmet.

Vadvirágok kontra allergizáló növények

A lekaszálatlan területeken nagy valószínűséggel gyönyörű vadvirág-mezők fognak létrejönni a tavasz és a nyár összes színével és illatával, de ennek a jelenségnek van egy árnyoldala is.

Az allergizáló növények közé egyaránt tartoznak fák, bokrok és lágyszárúak: utóbbi kategóriát érintheti, ha a kaszálások korlátozása hosszabb időre, akár nyárra is kitart. Ebbe a kategóriába tartoznak a pázsitfűfélék, a csalánfélék, az útifű, a lórom, a libatopfélék, a kender, az üröm és természetesen a szezon legvégét megkoronázó parlagfű. Az alapvetően kaszáltatott pázsitfűfélék és csalánfélék már áprilistól kezdik kifejteni hatásukat, később, májusban pedig csatlakozik hozzájuk az útifű és a lórom is.

Mi lesz az allergiásokkal?

A pázsitfűfélék virágzása nem merül ki a rétek és útszegélyek mentén: a mezőgazdasági hasznonnövények egy része, a kalászosok is az allergizáló kategóriába tartoznak, ilyen növény például a kukorica is.

Ha a lakhelyünk közvetlen környezetében korlátozzák hosszabb ideig, nagyobb mértékben a kaszálást, az kihathat az allergiások közérzetére.

Címlapkép: Getty Images