Nagy bajban a búzatermés: nem segített a csapadék sem

HelloVidék 2020. június 2. 10:05
Hiába az elmúlt időszak záporai, zivatarai nem szűnt meg az aszályhelyzet. A búza és a repce termés is gyenge képet mutat, mivel a csapadék csupán néhány négyzetkilométert fedett le - írja a 24.hu.

A portál szerint a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez beérkezett információk alapján, hiába volt múlt héten sok eső, nem szűnt meg az aszályhelyzet és a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat.

A szervezet elnöke szerint a késői tenyészidejű búzafajtáknál lehet még remény, de a javuláshoz nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. Mivel a csapadék lokálisan és csak kis mennyiségben érkezett, így a kalászos gabonáknak nem sokat használt, ezért a gazdáknak már korábban le kellett mondaniuk a jó termésről.

Az elmúlt időszak záporai csupán néhány négyzetkilométert fedtek le a szakember szerint, ráadásul a párás, hűvös idő a gombabetegségek kialakulásának is kedvezhet. Az elnök szerint annyi már biztos, hogy nagy átmenő készlette nem számolhatnak a búzapiacon.

Címlapkép: Getty Images