Itt várható intenzív havazas az országban: mutatjuk, mely területeket érint

MTI 2020. december 9. 18:00
Elérte az országot annak a mediterrán ciklonnak a csapadékzónája, amelynek hatására kora délután már a nyugati határ közelében havazás kezdődött. Mi várható a folytatásban?

Miközben az ország északkeleti részén napközben még sütött a nap, és 10-11 fokot is mértek, addig a nyugati határszélen, Szentgotthárd környékén téliesre fordult az idő. Az őrségi teplepüléseken, Kétvölgyön és Felsőszölnökön a fagypont körüli hőmérsékletnek köszönhetően már kifehéredett a táj - írja az Időkép.hu.

Egy videófelvételt is közöltek a hóesésről:

A délnyugat felől ránk húzódó csapadékzóna ma a Dél- és a Nyugat-Dunántúlon még intenzív csapadékot eredményez (10-15 mm területi átlagban). A legtöbb helyen azonban az esti órákig csak kiadós esőre számíthatunk.

Késő estétől azonban halmazállapot váltás várható

A met.hu előrejelzése szerint többnyire a hegyvidékeken (~ Börzsöny, Budai-hg, Bakony, Mecsek), de 250-300 m fölött másutt is (ez főként a Győr-Pécs vonaltól nyugatra eső területeken lesz jellemző) az eső havas esőbe, havazásba válthat át.

Holnap a délelőtti órában már egyre inkább északra szorul vissza a csapadék, miközben a halmazállapota egyre inkább visszavált esőbe (kivétel: kb. 600 m fölötti hegyek, ott még holnap este is előfordulhat hószállingózás.) Többnyire lepel-5 cm hó eshet éjjel. Síkvidéken, délnyugaton 5 cm-t elérő hó is lehet.

Az Alpokalján, Őrségben azonban akár 10-15 cm tapadó hó is hullhat. Az éjszakai órákban hulló hó holnap napközben azonban már olvadni fog.

A most átvonuló ciklon hatására holnap reggelre lesznek helyek, ahol kifehéredik a táj. A hóréteg viszont a met.hu előrejelzése szerint nem lesz hosszú életű.

Címlapkép: Getty Images