Vérlázító: quadokkal és motorokkal teszik tönkre a somogyi erdőket

HelloVidék/MTI 2021. február 20. 11:55
Tűrhetetlen, amit művelnek a rendszerint jogosítvány nélkül, akár ittasan állapotban, életveszélyesen száguldozó vagy „csak” az erdő csendjét megölő terepjárósok. 29 somogyi gazda, polgármester és vadásztársasági elnök adott ki közös nyilatkozatot az erdőket felszántó illegális motorosok miatt, ugyanis egyre gyakoribb a terepjárós, quad- és terepmotoros forgalom a külső-somogyi településeken is.

Egyre gyakoribb az illegális terepjárós, terepmotoros és quados forgalom a külső-somogyi településeken, ami komoly károkat okozhat a természetnek, és zavarja az erdőlátogatókat.

A felázott, sáros területen a nagy terepgumis gépek könnyen tönkretehetik az utat - panaszolják az érintettek. Az ismeretlen közlekedők többször is kárt okoztak a földutakban, melyek karbantartásáról az önkormányzat gondoskodik. A javításra több millió forintot kell fordítani - írja a Sonline.

Karádon mezőőr is segíti a megelőzést, bírságra számíthatnak az illegálisan közlekedők, ha sikerül tetten érni őket.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) közölte: Somogy megyében elsősorban a Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén emelkedett meg azoknak a száma, akik az erdőket nem annyira a természet iránti szeretetből keresik fel, hanem inkább versenypályának használják az erdei utakat. A járműveikkel zavarják az erdők rendjét, az állatok nyugalmát, ami az őszi szarvasbőgés időszakában kiemelten kártékony és veszélyes is.

A Siófoki Rend­őrkapitányság munkatársai az együttműködő szakemberekkel közösen rendszeresen tartanak összehangolt akciókat – közölte a rend­őrség.

Közösen tiltakoznak a somogyiak

A térség felelősen gondolkodó szereplői közül egyre többen elégelik meg a lehetetlen állapotokat, és most közös nyilatkozattal fordultak az érintettekhez. Arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a természetjárás törvényben rögzített és íratlan normáit mindenkinek tiszteletben kell tartani!

Az alábbi nyilatkozathoz már 29 somogyi szervezet, gazda, polgármester és a vadásztársasági elnök is csatlakozott:

Címlapkép: Getty Images