Nagyon nem mindegy, mit ültetünk a kertbe: íme a lista kutyás és cicás gazdiknak

Dubóczky Krisztina 2021. május 11. 15:00
Tévhit, hogy annak nem lehet ápolt és szép kertje, aki kutyát vagy macskát is tart benne. De tény, hogy nagyobb odafigyelést és tudatos kialakítást igényel, hogy a négylábú kedvencek is örömüket leljék benne, ugyanakkor a gazdik se bosszankodjanak sokat, ha az állatok is birtokukba veszik a kertet.

Sokan tartanak kutyát vagy macskát, ugyanakkor szeretnék azt is, ha a kertjük szépen pompázna. Ez azonban a kutyás gazdiknál olykor akadályokba ütközik, a házi kedvencek ugyanis előszeretettel jelölik meg vizeletükkel a drága növényeket, amit azok kiszáradással, elpusztulással "hálálnak" meg nekik. Hogy ezt a bosszúságot elkerüljük, alakítsuk még időben kutyabaráttá a kertünket, vagyis úgy tervezzük meg előre hogy mi is, és négylábú kedvencünk is örömét lelje benne.

Olyan növényeket telepítsünk, melyek a szokásosnál ellenállóbbak, hiszen a kutyák gyakran nincsenek tekintettel a terület díszes növényeire. Érdemes ösvényeket, kutyaútvonalakat építeni a kertbe, amin kedvére közlekedhet a kedvencünk. A kutyák szeretik ellenőrizni a területet, és a kerítés mellett csaholva szaladgálni, hagyjunk ott nekik erre helyet

- tanácsolja első körben Porkoláb Antal kertész, aki maga is kutyatartó, tacskói és sárhegyi pásztorkutyája mellett is szépen kialakított kerttel büszkélkedhet.

A kutyabarát kert ráadásul az embernek is öröm, hisz ültethetünk bele számos díszfafélét, amelyek a forró nyári napokon árnyékot adnak nekünk, embereknek is.

Így tegyük kutyabaráttá a kertet

1. Figyeljük meg az állat fontosabb útvonalait, ahol nap mint nap közlekedik, és próbáljunk ezekre a helyekre nem ültetni növényeket, vagy legalábbis ne kisebbeket, amelyeket könnyen eltiporhat.

2. Alakítsunk ki a kertben egy kisebb részt kutyavécének, egy eldugottabb zugot, ahol puha a talaj toalettjeként fog szolgálni. Nem kell semmi extrára gondoln csak legyen egy eldugottabb hely, ahol lehetőleg legyen a talaj puha. Ha sikerül ide szoktatnia a kityust, akkor nem kell felfedező utakat tennie a kertben, hogy megtaláljon minden kutyaürüléket.

3. Figyeljük meg, ha elfárad, akkor hová pihen le a kutya, és oda ne ültessünk virágokat.

4. A kutyák imádják a hűvösebb, félárnyékos helyeket, ahonnan belátják a kert minden szegletét. Alakítsunk ki nekik egy-két ilyen pihenőhelyet a kertben, és akkor reméhetőleg nem a veteményest vagy a virágágyást túrják szét pihenés közben.

5. A virágágyások köré tegyünk egy alacsony kerítést, és szokassuk meg a kutyát, hogy az tiltott hely a számára. Mivel okos jószág, így megtanulja, ha következetesen tanítjuk rá, és rászólunk, ha bemenne a tiltott zónába.

6. Ha kotorékebünk van, tacskó, jack russel terrier, akkor számythatunk a folyamatos ásásra. Kiásnak mindent, amit nem szabad is, a gyepen vagy bárhol. Ezt megelőzendő alakítsunk ki számára egy ásóhelyet a kertben, legyen egy saját területe, ahol nincsenek növények, puhább a talaj, és kiélheti az ösztönét az eb.

Könnyen odaszoktathatjuk, ha eleinte elásunk neki jutalomfalatokat, rágócsontokat vagy játékokat, amelyet majd ő előás. Így megtanulhatja, hogy ez az ő helye

- hangsúlyozza a szakember.

Ugyanakkor legalább annyira fontos a kutyus egészsége és épsége, mint a növényeinké, így rá is vigyázzunk a kert kialakításakor. Ne telepítsünk szúrós vagy mérgező növényeket a kertbe, hisz a kölyökkutyákra igazán veszélyesek lehetnek. Különösen körültekintően járjunk el a növényvédőszerek használatakor, ne hagyjunk elől soha vegyszeres flakont, sem rágcsálóirtót, nehogy megrágcsálja, megfalatozza a kutyus.

Kutyabarát kertbe való növények

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány olyan növényt, amelyet bátran telepíthet bárki kutyás kertbe is.

  • Magyar kőris: ez a díszfa kertünk éke lehet, egy 2 méteres példány ára 11000 Ft körül mozog, egész évben ültethető a konténeres kiszerelésben kapható fajta.
  • Európai hárs: tekintélyes termetű díszfa, aminek az illata júniusban bárkit kicsalogat a kertbe. A 3-3,5 méteres fa konténerben nem olcsó mulatság, 140ezer forint körüli áron kapható, de csak egyszer kell megvennünk, és a kertünk éke lesz évtizedekig, ha helyesen gondozzuk.
  • Tavaszi bangita: ez a cserjeféle igen látványos virágzatot hoz tavasszal, ráadásul egész évben ültethető. 20-60 centiméter magasságokban kapható konténerben, 3000-5000 Ft körüli vételáron.
  • Ostorménfa: ez a 3-4 méter magasra is megnövő lombhullató cserje egyméteresen már 3500 Ft-ért is megvásárolható, és egy életen át a kertünk dísze lesz.

Virágok

Egynyáriak

  • Kankalin
  • Lepkevirág
  • Sarkantyúka
  • Begónia
  • Nebáncsvirág
  • Árvácska
  • Kakassarkantyú
  • Rézvirág
  • Oroszlánszáj
  • Pillangóvirág
  • Körömvirág

Évelők

  • Harangláb
  • Tűzeső
  • Gyepliliom
  • Tündérfürt
  • Poloskafű
  • Sárga keltike
  • Legyezőfű
  • Ápolka
  • Rózsa
  • Macskamenta (cicásoknak kötelező!)
  • Kasvirág

Ezek a növények pedig magas toxintartalmuk miatt tiltólistásak!

  1. Ricinus (Ricinus communis)
  2. Leander (Nerium oleander)
  3. Hajnalka (Ipomea sp.)
  4. Japán tiszafa (Taxus cuspidata)
  5. Korall-bokor (Solanum pseudocapsicum)
  6. Piros gyűszűvirág (Digitalis purpurea)
  7. Maszlagos nadragulya (Atropa bella-donna)
  8. Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis)
  9. Trombitafolyondár (Campsis radicans)

A cicákról is ejtsünk pár szót

Persze sokan nem csak kutyát, hanem macskát is tartanak, és ha a kutya legfőbb territóriuma a kert, a cicák többnyire a házban uralkodnak. De ha kerti macskánk van, vagy a benti cica odakint is tartózkodik, megfigyelhetjük, hogy a szépen gondozott kerti virágaink között hempereg. Szerencsére a termeténél fogva kisebb kárt tud tenni bennük, de alapjában véve nem is jellemző a macskákra ez, jóban vannak a növényekkel, hisz azok fontos táplálékkiegészítők a számukra. Egyes növények viszont kábítóan hatnak a cicákra.

Amit szeretnek a cicák

1. Macskamenta

Imádják a cicák, élénkítő hatása a macskákat játékosan eufórikussá teszi. Egyes macskákra azonban semmilyen hatást nem gyakorol. Hogy ez mitől függ, eddig még nem tisztázott. Azok a macskák, amelyek ettől a növénytől megtáltosodik, könnyen rávehetünk a növény segítségével szinte bármire.

2. Macskagamandor
Hasonlóan a macskamentához a macskagamandor illata is sok macskának ellenállhatatlan. Ez a növény a nyugati mediterrán térségből származik, és cserepes virágként gondozható. A lilán virágzó növény erősen éter szagú az emberi orr számára. A macskák azonban még kiszárított változatában sem tudnak ellenállni neki.

3. Macskagyökér

Magdolnafűnek is hívják, és a macskák odavannak érte. Nekidörgölőznek a kámfor illatú növénynek, és látványosan élvezik a társaságát. Ennél a növénynél sem ismertek a viselkedés okai.

Amitől óvjuk őket

Szobanövények

A fent említett három kábító növényt a macskák nem fogyasztják el, a füvek viszont a cicák képzeletbeli listáján legfelül állnak. Ezekre a lenyelt szőrcsomók miatt van szükségük. A macskás háztartásban tehát sajnos nem nagyon tarthatóak szobanövények, mert a legtöbb elfogyasztása mérgező a macska számára. Ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy cicánk ne egyen mérgező növényt.

Megengedett szobanövények

Azért van köztük is jó néhány, ami gond nélkül tartható cica mellett is a lakásban. A teljesség igénye nélkül a legnépszerűbbek: szobapáfrány, zöldike vagy más néven csüngő csokros inda, közönséges elefántláb vagy buzogányfa, aranypálma - akár 3 méter magasra is megnőhet, így kalkuláljunk vele! - fokföldi ibolya, karácsonyi kaktusz, gyöngyös szemölcsliliom, szeplősarc vagy pettyeslevél, szobafikusz, bromélia

Mérgező szobanövények a tiltólistán

Zöldliliom, hibiszkusz és a ciprusfű szerepel a lista élén. A lista további része a teljesség igénye nélkül: ciklámenek, azélea növények, karácsonyi rózsa, buzogányvirág, borostyán, a gumifa levelei, jácint, sáfrányok, krókuszok, rákvirág, leander, a philodendron, havasszépe, tulipánok, mikulásvirág és a fehér kála.

Címlapkép: Getty Images