Brutális tornádó tombolt Pest megyében: videón mutatjuk az ítéletidőt

HelloVidék 2021. augusztus 5. 08:40
Hullámzó hidegfront hatására alakultak ki azok a szélviharok Pest megyében, amelyek végül tornádóban értek földet Tápiószőlősön és Tápiószelén. A vihar hatalmas károkat okozott, fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le, tetők rongálódtak az ítéletidőben

Az év egyik legzivatarosabb napjával indult az augusztus. Egy hullámzó hidegfront hatására több helyen alakultak ki heves zivatarok, melyek magukba foglalták a szélviharral kísért zivatarláncokat és szupercellákat. A viharok több helyen kidőlt fákat, leszakított tetőket, vezetékeket hagytak maguk mögött, írja az Időkép.

A károk túlnyomó részéért a helyenként 90-120 km/h-t elérő kifutószél, légzuhatagok voltak a felelősek, de akadt olyan része az országnak, ahol másik időjárási jelenség állt a pusztítás hátterében.

Noha a tornádókat nem lehet előrejelezni, és nem lehet megmondani melyik, szupercellából fog lenyúlni felhőtölcsér, több paraméter is kedvezően alakult ahhoz, hogy erőteljes, forgó feláramlások alakuljanak ki, melyek magukban hordozzák egy esetleges tornádó kialakulásának lehetőségét is, ami Tápiószőlősön és Tápiószelén meg is történt, földet értek a tölcsérek, tornádóként pusztítva vonultak.

Címlapkép: Getty Images