Megdőlt a hidegrekord hétfőre virradóan: ez lesz a vénasszonyok nyarával

HelloVidék 2021. szeptember 6. 11:00
Hidegrekord dőlt meg hétfőre virradóra: az előzetes adatok alapján 0,3 fokkal megdőlt a szeptember 6-ai minimumhőmérséklet rekordja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Érezhetően elmúlt a nyár, a hajnali hőmérsékletek "szeszélyesen", sokfelé elég hűvösen alakultak. Egyes mérőállomásokon 1 fok köré hűlt le a levegő. Miután a műszerek 2 méteres magasságban vannak elhelyezve, a felszín közelében ennél is hidegebb volt - számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye alapján az MTI.

Mostanáig a szeptember 6-án mért legalacsonyabb hőmérséklet 1,5 Celsius-fok volt, amelyet 1930-ban mértek Nyíregyházán. Most viszont Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szikszón 1,2 fokot is mértek, így ez lett az új napi hidegrekord.

A folytatásban: napos, száraz nyárutó

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ugyanakkor a héten melegszik az idő. Többfelé a leghidegebb órákban is 10 foknál melegebb lesz, míg a maximumok néhol 30 fok közelében alakulhatnak.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőn az ország nagy részén derült időre van kilátás, csak kevés felhő lesz felettünk, csapadék nem várható. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, csupán néhol, átmenetileg támadhat fel az északkeleti szél. Délután 20-26 fokot mérhetünk.

Kedden és szerdán is folytatódik a száraz, napos idő. Kedden gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, szerdán a Dunántúlon feltámad a délkeleti szél. A hajnalok továbbra is hűvösek lesznek, 4-13 fokig hűlhet a levegő, de délután mindkét nap 21 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken főként fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, de csapadék továbbra sem várható. Csütörtökön a Dunántúlon és délen megélénkül, néhol megerősödik a déli, délkeleti szél. Pár fokkal melegebbek lesznek a reggelek, délutánonként pedig 23-28 fokos maximumokra van kilátás.

A jelenlegi számítások szerint a következő hétvégén sem érkezik változást hozó front, marad a napos, száraz, nyugodt idő. Erősödik a felmelegedés, néhol elérhetjük a 30 fokot.

Címlapkép: Getty Images