Jöhet a hóesés? Mutatjuk, hol várható az országban

HelloVidék 2021. október 12. 20:02
Holnap átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, de északnyugaton már délelőtt, a Dunántúl többi részén délutánra, míg a Dunától keletre estétől csökken jelentősen a felhőzet. Összességében több helyen is számítani lehet kisebb esőre, záporra, a középső megyékben kisebb a csapadék esélye.

Az északi szél a Dunántúlon és a középső megyékben nagy területen megerősödik, a Dunántúl szélre érzékeny helyein viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz enyhébb az idő.

Az Időkép előrejelzése szerint előreláthatóan a futó záporok a Bakonyt érik el leghamarabb, így itt csak akkor válthat hóba az eső, ha a hőmérséklet még a csapadék érkezése előtt kellőképp lehűl. Ha jó az időzítés, a Hajag-tető, vagy akár Eplény is részesülhet a szezon első hópelyheiből.

A Mátra és a Bükk tetején is kialakulhat hózápor. Itt a reggeli, délelőtti órákban várható a csapadék érkezése. A havazás a hajnali minimum-hőmérsékleteken múlik, illetve hogy mennyire marad meg a hideg a nap előrehaladtával, mikor megérkeznek a térségbe a záporok. Amennyiben a lehűlés és az eső érkezése megfelelő ütemben történik, a Börzsöny legmagasabb csúcsán, a Csóványoson is megjelenhetnek az első hópelyhek. A hó a napközbeni felmelegedés miatt várhatóan sehol nem marad meg, így a fehér lankák helyett egy jó ideig még az őszi színekbe öltözött tájat csodálhatjuk.

- közölte a portál.

Címlapkép: Getty Images