Bedurvul az időjárás: ezeken a területeken várható eső, havazás

HelloVidék 2021. december 2. 13:02
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek reggelig az ország délnyugati-északkeleti tengelyében nagyobb területen is 20 mm-t meghaladó csapadékra kell számítani, de a Dunántúlon egy keskenyebb sávban akár 30 mm feletti csapadék is hullhat ma éjfélig. A délutáni, esti óráktól az Északi-középhegység, majd estétől a Mecsek magasabban fekvő területein is várhatóan a csapadék havazásba vált át. Mint írták, az északi hegycsúcsokon akár 10+ cm-t meghaladó friss hótakaró is kialakulhat.

A péntekre virradó éjszaka, hajnalban északkeleten (főként Borsodban) síkvidéken is megjelenhet a havazás. A csapadékrendszer a péntek déli órákig fokozatosan elhagyja az országot, ezt követően veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Rengeteg esőre számíthatunk

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken egyre többfelé süthet ki a nap, de keleten, délkeleten tartósabban felhős maradhat az ég, itt a nap első felében még eső, északkeleten havas eső, délután kisebb záporok, hózáporok előfordulhatnak. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, napközben 2-6 fok várható.

Szombaton felhős-napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szél északnyugaton feltámad. Hajnalban erős fagyok jöhetnek, -12, -3 fok között alakulhatnak a minimumok, majd délután 1-5 fok valószínű.

Vasárnap a borongós időben többfelé előfordulhat eső, havas eső, főként északon, északnyugaton havazás. Reggel nyugaton, délnyugaton ónos eső sem kizárt. A csúcshőmérséklet -1 és +7 fok között alakulhat. A légmozgás mérsékelt marad. Hétfőn reggel még északkeleten eshet, napközben többfelé kisüt a nap, csapadék nem valószínű.

Címlapkép: Getty Images