Mínusz 12 fok és 10 centis hó jöhet: térképen mutatjuk, hol várható havazás az országban

HelloVidék 2022. január 7. 12:00
Láthatáron a havazás, de nem mindenhol lesz fehér a táj. Az OMSZ szerint szombat hajnalban jelentősen lehűl a levegő, –8 és –1 fok közötti értékeket mérhetnek, de a fagyzugokban akár –12 fok is lehet.

Pénteken napközben túlnyomóan derült, száraz időre, szinte zavartalan napsütésre számíthatunk. Este a déli, délkeleti megyékben növekedni kezd a felhőzet, és késő estétől a déli, délkeleti határ mentén már helyenként szállingózhat a hó. A légmozgás mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok körül alakul - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Az OMSZ szerint szombat hajnalban jelentősen lehűl a levegő, –8 és –1 fok közötti értékeket mérhetnek, de a fagyzugokban akár –12 fok is lehet. Az ország északnyugati, nyugati felén nem valószínű számottevő csapadék, máshol viszont több helyen előfordulhat havazás, a keleti határ közelében néhol havas eső sem kizárt. Délután jellemzően –2 és +4 fok között alakul a hőmérséklet.

Az OMSZ térképén jól látszik, hol várható szombaton havazás

Az Időkép szerint a legtöbb hó a Viharsarokban hullhat, itt akár tízcentis hóréteg is kialakulhat. Jelentős légmozgásra, így hófúvásra nem kell számítani. A csúcshőmérséklet a havazás által érintett tájakon 0, –1 fok körül alakul, míg a Dunántúlon +1, +3 fokra számíthatunk.

Vasárnap hajnalban ködfoltok képződhetnek, reggelig valószínűleg a Tiszántúlon is megszűnik a havazás. Napközben, majd éjjel elsősorban az ország nyugati, északnyugati felén fordulhat elő szórványosan havazás, helyenként havas eső, eső, ónos eső is jöhet. A minimumok többnyire –8 és –2 fok között alakulnak, de a hóval borított tájakon jóval hidegebb.

Címlapkép: Getty Images