Kész katasztrófa a tatai Öreg-tónál: halak ezrei pusztultak el a vízben, ez volt az oka

HelloVidék/MTI 2022. január 14. 18:00
A tatai Öreg-tónál a decemberi tömeges elhullás után január elején újabb súlyos halpusztulás történt, írja a Pecaverzum.

Nincs irigylésre méltó helyzetben a tatai Öreg-tó vízkezelője - írta a Pecaverzum. Azt követően ugyanis, hogy decemberben 5-6 mázsa, zsilipbe szorult halat kellett megmenteniük, január elején súlyos halpusztulás tetézte a helyzetet.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én az Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, kitűnő prédát adva a vízimadaraknak. Sajnálatos módon a falánk sirályok, kócsagok, gémek és a túlszaporodott kormoránok rengeteg védtelen halat sebeztek meg táplálékszerzés közben.

A zsilipen átáramló víz szívó hatása következtében a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli üzemmódnak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított megfelelő életteret számukra, tovább növelve az elhullott állatok mennyiségét. Az egyesület a tapasztalt haváriát azonnal jelentette a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal halászati szakfelügyelője felé, aki engedélyt adott a halmentés és a kármentesítés megkezdésére.

A munka eredményre is vezetett, ugyanis a mederben csordogáló vízben vergődő halakat sikeresen szorították a bukózsiliphez, majd átsegítették azokat az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő életteret találtak.

Alig, hogy feldolgozták a traumát az Öreg-tónál, januárban újabb nem várt esemény történt - írta a horgászlap. A vízellátási gondok még a korábbinál is súlyosabb helyzetet alakítottak ki, amelynek következtében január 3-án komoly halpusztulás történt a Büdös-árok Bertók Béla Óvoda előtti szakaszán.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület azt írja, a rendkívül alacsony vízszint által okozott gondokat súlyosbította a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz. Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait. Az összefolyás mögött lévő zsilip visszafordította a lefolyó vizét a Cziffra-patak medrébe, magával sodorva a 3-5 centiméteres, ezres nagyságrendű keszegféléket, többségükben bodorkákat.

Címlapkép: Getty Images