Hobbikertészek titkos trükkje: csodákat művel a szobanövényekkel ez a hétköznapi ital

HelloVidék 2022. január 26. 17:02
Öntözhetjük teával a növényeket? Ezt a kérdést sok hobbikertész tette már fel magának. Különösen azok, akik rendszeresen fogyasztják ezt az italt. Cikkünkben most annak jártunk utána, miért hasznos ez a szobanövényeknek, illetve hogyan kell elkészíteni számukra a tökéletes főzetet.

Csakúgy, mint a kávézacc esetében, van néhány hobbikertész, aki szerint rengeteg jótékony hatása van annak, ha teával öntözzük növényeinket. Furcsának tűnhet, de a Gardeningetc cikke alapján úgy tűnik, hogy valóban működhet.

Ez az egyik legfurcsább kertészeti trükk, ami valóban beválhat a szobanövényeknél

- mondta Leslie Vincents kertészeti szakértő.

A tea és a tealevél csak szerves anyag, amely rendkívül tápláló lehet a növényeink számára. A tealevelek tele vannak nitrogénnel, sokkal többet tartalmaznak, mint a szokásos növényi műtrágyák, és ez elősegíti a növényeink növekedését

- tette hozzá.

Főzz le egy adag teát, amihez két teafiltert használsz, majd hagyd hűlni egy éjszakán át. Ez feltétlenül szükséges, mert nem tesz jót a növénynek, ha forró vagy akár meleg vízzel öntözöd.

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Mint mondta, a teában lévő nitrogén, kálium és foszfor jótékony hatással lehet a zöld szobanövényeinkre, de még a kertben élőkre is. Ahogy Leslie mondja, a nitrogén serkenti a levelek növekedését, így elméletileg a teászsákok talajba temetése, hideg teával való öntözés vagy száraz tealevél talajba szórása segíthet a növényeknek, hogy dúsabb levelűek, bokrosabbak, terebélyesebbek legyenek.

A szakember kitért arra is, hogy csak óvatosan kezdjük el öntözni növényeinket, hiszen a tea savasabbá teheti a talajt. Ennek a hacknak a kipróbálása hatással lehet a talaj pH-értékére. Kipróbálhatjuk ezt a trükköt olyan növényeken, amelyek az enyhén savas talajban növekednek a legjobban. Például a mikulásvirág, a hortenzia stb. De ragaszkodjon a szokásos növényi talajhoz a lúgos körülményeket kedvelő növények esetében.

Címlapkép: Getty Images