Kiderült: mégsem épül extra „madárszínház” az egyedülálló hazai nemzeti parkban

HelloVidék 2022. április 14. 09:30
Egy 500 négyzetméter alapterületű madármegfigyelőt és egy 600 négyzetméteres medencét álmodtak a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területeire. A tender azonban eredménytelenül zárult.

Az állami tulajdonú Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) egy 500 négyzetméter alapterületű madármegfigyelőt és egy 600 négyzetméteres medencét kíván létrehozni a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területein. A tender azonban eredménytelenül zárult, mert nincs rá elég pénze az állami cégnek - írta az Átlátszó.

Ahogy a lap beszámol róla, az ősszel indított közbeszerzés tárgya Halászati bemutató és Madárszínház volt, és a kiírás tartalmazta, hogy a beruházásra kinézett terület többszörös védettséget élvez. Az építkezés ötlete egyébként Máté Bence természetfotóstól származott.

A tervek szerint az állami tulajdonú AÖFK „egy közel 506 m2 alapterületű pince + földszint + emelet kialakítású madármegfigyelőt és az épülethez kapcsolódó egy a halastóból leválasztott, bukóperemmel ellátott emelt szintű kb. 600 m2 területen belül vízgépészettel ellátott medencét” akart megépíttetni.

Az AÖFK szerint a „világszinten is egyedülálló madármegfigyelő központ és madárszínház beruházás célja a környezeti értékek és a természet szeretetére történő nevelés előmozdítása”. A tervek szerint ugyanis a létesítmény egyszerre 45-50 főt tud(na) majd befogadni, ezért alkalmas lesz/lenne arra is, hogy iskolai osztályok látogassák.

Az EKR-be feltöltött dokumentum szerint azonban - közölte a lap - mindössze két cég, az Újlaki Építő Kft. és a Thermo Épgép Kft. pályázott a munkára, azonban az nem szerepel az összegzésben, hogy melyik vállalkozás mennyiért vállalta volna a munkát. Csupán annyit tüntetett fel az AÖFK, hogy nincs annyi pénzük, amennyi kéne. A folytatásról sincs még hír, így azt sem tudni, kiírják-e ismét a közbeszerzést a projektet vagy sem.

Címlapkép: Getty Images