Szélviharok, jégeső csap le az országban: az összes megyére kiadták a riasztást

HelloVidék 2022. június 10. 17:00
Ma délután ismét megszaporodnak a zivatarok, nagyobb számban a Duna vonalában és attól keletre számíthatunk rájuk, helyenként szélviharral és két centimétert meghaladó jéggel kísérve.

A zivatarokat leginkább a középső harmadán (a Duna-Tisza közén és a Duna vonalában) kísérheti felhőszakadás (rövidebb idő alatt ált. > 20-30 mm, ám erősebb gócok esetén 40 mm-t meghaladó összeg sem kizárt), emellett néhány átmeneti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés és jégeső (~ 1-2 cm) is társulhat hozzájuk, írja a met.hu.

Estétől fokozatosan mérséklődik a csapadékhajlam, de éjszaka, hajnalban főként az északkeleti tájakon, illetve a Dél-Dunántúlon még előfordulhat dörgés, villámlás. Szombat napközben is elsősorban a Duna vonalában, illetve attól keletre alakulhat ki zivatar, de a maihoz képest már kisebb számban. Az erősebb gócokat ekkor is kísérheti viharos (ált. 60-80 km/h) széllökés, jégeső (~ 1-2 cm), esetleg intenzív csapadék (> 15-20 mm).

SZÉL

A mai délután folyamán az Alpokalján a zivataroktól függetlenül is időnként viharos északi szelet akár 70 km/h-át meghaladó lökések is kísérhetik. Estére veszít erejéből a légmozgás.

Címlapkép: Getty Images