Többszázezres csekket kaphatnak a kerttulajok: így kerülhetik el a brutális bírságot

Pénzcentrum 2022. június 26. 15:30
Majdnem félmillió forintot fizethetett tavaly az a hanyag ingatlantulajdonos, aki hagyta, hogy telkén elszaporodjon a parlagfű - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Nébih. A külterületi ingatlanok tekintetében van, aki 1 milliós büntetést kapott a hatóságoktól. Aki hagyja, hogy elterjedjen a gyomnövény a telkén, az 15 ezertől 5 millió forintig terjedő büntetést is kaphat.

Tavaly 27 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - közölte a hatóság a Pénzcentrum megkeresésére. Mint elárulták, 2021-ben összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között, írja a Pénzcentrum.

Ami a külterületeket illeti, a Nébih közölte, hogy ezek esetében 2083 esetben büntettek a tavalyi évben, a bírságok összértéke pedig 106 506 294 forint volt. A legmagasabb kirótt összeg 1 millió forint volt a külterületi ingatlanok esetében.

Ennek alapján látható, hogy 2021-ben sehol sem rótták ki a maximális összeget, viszont a belterületi ingatlanok esetében az átlagos büntetés több mint 58 ezer forint volt, a külterületi bírságok átlaga pedig kicsit több mint 51 ezer forint volt.

Egyre gyakrabban jelentik be a parlagfüvet

Megtudtuk azt is, hogy országosan a parlagfű elterjedése és megjelenése nem állandó értéket mutat, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától függően, miközben a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága nő.

A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. A tendenciákat tekintve évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, ennek ellenére a jegyzők által belterületen indított eljárások száma nem emelkedik

- közölte a Nébih. Arra a kérdésünkre, hogy mire számítanak az idei szezonban, azt mondták, ezzel kapcsolatban nem kívánnak jóslásokba bocsátkozni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését.

Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket. A Nébih honlapján június elejétől október végéig kéthetente országos parlagfű helyzetképet teszünk közzé, melynek segítségével bárki tájékozódhat az éppen aktuális országos parlagfű-helyzetről Magyarországon

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images