Kiszáradt az Alföld egykori partitava: alig maradt víz Debrecenben + Fotók

HelloVidék 2022. július 5. 09:35
Az elhúzódó aszály miatt ijesztő képet fest Debrecen egyik közkedvelt kirándulóhelye, egykor népszerű partihelyszíne, ami a híres-hírhedt, zenei Vekeri-tó Fesztiválnak adott otthont évtizedekig. De nem jobb a helyzet a városi patakkal és Debrecen többi halastavával sem.

Nem kímélte a csapadékmentes időszak Debrecen egyik népszerű kirándulóhelyét, a Vekeri-tavat sem. A fotókon ijesztően fest az egykor zöldellő környezet. A csillogó, nagy felületű víztükör eltűnt, már csak a tómeder közepén látható egy apró tócsa.

De Debrecen egyéb természetes vízfelületei is eltűnőben vannak, kiszáradóban a városon átfolyó Tócó-patak, aminek a medrében már csak iszapos vagy teljesen kiszáradt sár szürkéllik.

Debrecen környékén mintegy 40-55 milliméterrel kevesebb csapadék hullott le az elmúlt 30 napban a sokévi átlaghoz viszonyítva. A térségbe az előrejelzések szerint kedd éjszaka érkezhet számottevőbb csapadék, de ennek javát záporok, zivatarok szolgáltatják majd, így kis területen is jelentős eltérések adódhatnak a lehullott csapadék mennyiségét illetően az Időkép szerint.

Nem most először sújtja aszály a tavat, legutóbb 2014-ben készültek hasonló fotók a helyszínen, azonban később sikeresen visszatért az élet a tóba. A Civaqua-program a jövőben erre a problémára is megoldást jelenthetne, hiszen a Keleti-Főcsatorna vize biztosítaná a Tócó-patak és a környező tavak rehabilitációját, írja a hajdupress.hu.

Címlapkép: Getty Images