Kiadták a figyelmeztetést a hétvégére: ezt okozza az átvonuló hidegörvény

HelloVidék 2022. augusztus 12. 15:56
Hideg azért nem lesz, de az ország egyes részein eshet némi csapadék, emellett az ilyenkor átlagos tartományban alakul a hőmérséklet. De hozzuk a részleteket is!

Hétvégén egy tőlünk délre forgó magassági hidegörvény juttat több csapadékot a Kárpát-medencébe. A legtöbb esőt és vihart az Adria és a Balkán-félsziget kapja ugyan, de nálunk sem marad el a rég várt öntözés. A csapadék azonban néhány déli régiót leszámítva (melyeket szombat reggel érhet tartósabb eső) konvektív jellegű lesz, azaz kis területre korlátozódik majd. A zivatarok környezetében viszont előfordulhat felhőszakadás és apró szemű jégeső is - írta az Időkép.

Szombaton zápor, zivatar, nagyobb mennyiségű csapadékot hozó gócok a déli országrészben alakulhatnak ki, illetve kevés gyengébb zápor az északi határ közelében fordulhat elő. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra azért mindenütt készülhetünk, 26-32 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az északias szél mérsékelt, élénk lesz, de időnként erős széllökésekre is számíthatunk.

Vasárnap elszórtan, de leginkább a középső tájakon alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok. Az északias szél a Dunántúlon élénk, erős lesz, és zivatarok környezetében is feltámadhat. A legmelegebb órákban 25-30 fok várható.

Címlapkép: Getty Images