Így tölti szabadidejét a legtöbb vidéki magyar: megér ennyi pénzt fektetni bele?

HelloVidék 2022. augusztus 26. 17:05
Mivel 2020 tavaszán világszerte életbe léptek lezárások a járványhelyzet miatt, így sokan a kertészkedést választották megküzdési mechanizmusként. Rengetegen kezdtek kertészkedésbe, kertrendezésbe, hogy ezzel foglalják le magukat, hogy így lazítsanak a kialakult feszült és gondterhelt időszakban. De vajon a válságból született hobbi gyorsan eltűnik a köztudatból, ahogy az élet visszatér a normális kerékvágásba? Mit gondolnak erről most a szakemberek? Ennek jártunk utána.

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében 2020 tavaszán lezárások léptek életbe, ennek hatására globálisan megnőtt a kertészkedés iránti érdeklődés: növények, virágok, zöldségek és gyógynövények kerültek ültetésre a kertekben és az erkélyeken.

Ahogy arról a Modern Farmer beszámolt, a legfrissebb adatok szerint a Google Trends és a fertőzési statisztikák elemzése szerint elmondható, hogy a COVID-19 világjárvány első néhány hónapjában a kertészkedés iránti országonkénti érdeklődés Olaszországtól Indiáig a fertőzések tetőzésével párhuzamosan tetőzött.

Egy új tanulmányban, amelyet környezet- és közegészségügyi kutatók csoportja készített, rávilágított arra, hogy a kertészkedés nagy mértékben vált megküzdési mechanizmussá a járvány kezdeti napjaiban. Ráadásul kutatásukban arra is felhívják a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy a COVID-19-hez kapcsolódó korlátozások mostanra enyhültek, az látszik, hogy a kertészkedés továbbra is nagy szerepet játszik az emberek életében.

Kosz, izzadtság, nyugalom

A kutatás elkészítéséhez online kérdőívet használtak, így több mint 3700 válaszadó töltötte ki a felmérést. A válaszadók csoportjában tapasztalt kertészek és olyanok is voltak, akik még soha nem foglalkoztak ezzel a tevékenységgel.

A kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele azt mondta, hogy a járvány kezdeti napjaiban elszigeteltnek, szorongónak és depressziósnak érezte magát. Mégis több mint 75 százalékuk óriási értéket talált a kertészkedésben ugyanebben az időszakban. Akár városokban, akár vidéken végezték a kertészkedést, szinte általánosan úgy írták le ezt a tevékenységet, mint a pihenés, a társasági élet, a természettel való kapcsolatfelvétel vagy az aktív szórakozás módja.

A válaszadók több mint fele arról számolt be, hogy jelentősen megnőtt a kertészkedéssel töltött ideje. Más válaszadók értéket találtak abban, hogy saját élelmiszert termesztenek. De a legtöbb válaszadó úgy tekintett a kertészkedésre, mint a természettel való kapcsolatteremtésre és a kialakult helyzetben legmegfelelőbb mozgásra.

A kert mint menedék

A felmérésre adott írásbeli válaszok elemzése során az is jól látszott, hogy a legtöbb kertész vagy fokozott örömet és megnyugvást tapasztal, vagy jobban ráhangolódott a természeti világra. Úgy tűnik, hogy ennek pozitív terápiás és pszichológiai előnyei vannak, életkortól és helytől függetlenül. Sok ember számára a kertészkedés egyfajta biztonságos térré vált – a napi gondok menedékévé .

Zöld recept

Ahogy az élet visszatér a normális kerékvágásba, felpörög a munka, és nőnek a kötelezettségek, nagyban hatással lesz a pandémiás kertek élettartamára, állapotára. Vajon háttérbe szorul egy egyedi körülményekből született hobbi? A szakemberek szerint ennek kicsi az esélye.

A kertészkedés nem lehet olyan dolog, amivel csak válságok idején foglalkoznak. Ha valami, a járvány megmutatta, hogy a kertek milyen közegészségügyi szükségleteket szolgálnak ki – hogy nemcsak szépség- vagy élelemforrások, hanem gyógyulási módszerek is.

Címlapkép: Getty Images