Kettészakad az ország: ezekben a megyékben esni, aztán megint esni fog

HelloVidék 2022. szeptember 2. 12:01
Nem ez lesz az a hétvége, amikor tömegek indulnak strandolni a Balaton felé. Őszies időt jósolnak ugyanis a meteorológiai ősz első hétvégéjén. Pénteken keleten lesz a legtöbb csapadék, de változékony marad az időjárás az elkövetkezendő napokban is.

Pénteken az Időkép előrejelzése szerint nyugaton már naposabb, a Dunától keletre felhősebb időben lehet részünk, keleten, északkeleten és helyenként délen tartósabb eső, zápor, kis eséllyel egy-egy zivatar is előfordulhat. Az északi-északkeleti szelet elsősorban a Dunától keletre és a középső tájakon kísérhetik élénk lökések. A csúcshőmérséklet 16 és 25 fok között alakulhat, az esős területeken lesz hűvösebb az idő.

Mire számíthatunk hétvégén?

Az előrejelzések szerint szombaton a keleti, északkeleti tájak kivételével túlnyomóan napos idő lesz a jellemző. Néhol keleten és északkeleten időnként kisebb eső, egy-egy zápor kialakulhat. A délies szél nyugaton élénk lehet. A friss, helyenként párás, ködös hajnalt követően délután 20-27 fokos csúcsértékeket mérhetünk.

Vasárnap gyakrabban zavarhatják felhők a napsütést, és időnként elszórtan egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A hűvös reggel után délutánra 23 és 28 fok közé melegedhet a levegő.

Hétfőn a napos időszakok mellett csak kevés helyen alakulhatnak ki átmenetileg záporok. Északkeleten élénk lehet az északias szél. 24 és 29 fok közötti maximumokra van kilátás. Kedden is hasonló időben lehet részünk, de ezen a napon a Dunántúlon lehet élénk a déli-délkeleti szél.

Címlapkép: Getty Images